Af Ritzau - 08/11-16 09:39; Opdateret: 08/11-16 12:27

Satspuljepartier vil vaccinere unge mænd mod hpvSatspuljepartier vil vaccinere unge mænd mod hpv

Mænd, som har sex med mænd, er mere udsat for at blive smittet med hpv-virus, der kan udvikle sig til kræft.

storybild

Satspuljepartierne sætter gang i et pilotprojekt, som skal undersøge muligheden for at vaccinere drenge, der har sex med drenge, mod hpv. (Billede: Free/Tashatuvango)

Partierne bag satspuljen har afsat penge til at se nærmere på, om unge mænd, der er tiltrukket af andre mænd, skal have mulighed for at blive vaccineret mod hpv-virus.

Gruppen af unge mænd er særligt udsat for at blive smittet med hpv, som kan udvikle sig til kræft i munden, svælget, endetarmsåbningen og penis.

Venstre-regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, De Radikale, SF og De Konservative har forhandlet en ny satspuljeaftale til cirka 770 millioner kroner på plads.

Her er afsat i alt fem millioner kroner i 2017 og 2018 til bedre oplysning om hpv og til at undersøge mulighederne for et vaccinationstilbud målrettet unge mænd, som er seksuelt tiltrukket af andre mænd.

Hos Sex og Samfund glæder man sig over, at der nu bliver sat gang i et pilotprojekt, som henvender sig til homoseksuelle unge mænd.

- De her drenge er ikke beskyttet af, at heteroseksuelle piger får vaccinen, men det er de heteroseksuelle drenge jo til dels, siger Jeppe Hald, der er national projektleder.

- Samtidig er drenge, der har sex med drenge, i større risiko for at blive smittet med nogle af de mere alvorlige sexsygdomme, og så kan hpv få et alvorligere forløb hos dem, siger han.

En af pilotprojektets udfordringer bliver at identificere de drenge, som er i målgruppen, vurderer Ulla Axelsen, som er overlæge hos Kræftens Bekæmpelse.

Alligevel mener hun, at det er mest hensigtsmæssigt at begrænse projektet til netop den gruppe.

- Det kan være fornuftigt at starte med at gøre nogle erfaringer med den målgruppe, som har en særlig høj risiko for at udvikle endetarmskræft, siger hun.

Cirka 90 procent af alle tilfælde af endetarmskræft skyldes en infektion med hpv.

Drenge og unge mænd kan i dag godt vælge at blive vaccineret mod hpv hos deres læge.

Men hpv-vaccinen er kun gratis til piger som en del af børnevaccinationsprogrammet, og drenge og mænd skal derfor selv betale for vaccinen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk sportsstjerne stopper...
bt.dk
Skal vidne i retten: Hun kan blive...
bt.dk
Nu sælger hun sit gods: Dansk...
bt.dk
Toyota stopper test af selvkørende...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx