Af - 27/09-16 19:20

TV: Kinesiske pandaer snart på vej til Zoo - Vil de spise dansk bambus?TV: Kinesiske pandaer snart på vej til Zoo - Vil de spise dansk bambus?

Hvordan skaffer man 30 kilo friske bambusskud om dagen? Zoologisk Have i København har sat en dansk bambusavler i sving og sendt deres fodermester til Kina. Snart flytter to kinesiske pandaer nemlig ind - og de er kræsne.

I starten af 2018 flytter to pandaer fra Chengdu i Kina ind i Zoologisk Have i København. Derfor er Zoo nu kommet på overarbejde, for de sort-hvide bjørne er meget kræsne. De spiser stort set kun bambus.

Til gengæld er det i massevis, men deres smag kan skifte fra den ene dag til den anden. Det betyder, at Zoo er nødt til at have et kæmpe lager af forskellige bambussorter klar.

Der skal nemlig skaffes 360 kilo nyhøstet bambus hver uge, året rundt, når de kinesiske pandaer flytter ind.

Bambusavler fra Sydsjælland
Derfor har man fået hjælp fra en bambusavler på Sydsjælland, der kan hjælpe med at levere de mange kilo bambus.

Søren Ladefoged er Danmarks førende bambusekspert. Han dyrker bambus på en mark lidt uden for Vordingborg.

- Vi kommer til at høste hver dag året rundt - også gennem vinteren. Heldigvis er det relativt enkelt at frostsikre og overdække bambus med net og plastic. Og varmeslanger kan hjælpe til med at holde temperaturen oppe, forklarer han.

Det er nemlig ikke noget problem for bambus at vokse under danske himmelstrøg. Til gengæld kan man risikere, at pandaerne ikke vil spise dem.

Den kinesiske panda smager på de danske bambus - Foto: Anita Holm

Derfor har Zoo sendt deres foderansvarlige Anita Holm til Kina. Hun har som den første fået tilladelse til at importere bambus til landet, så hun kan finde ud af, om pandaerne kan lide den danske variant.

Den kræsne panda spiser nemlig udelukkende topskud fra friske bambus, så derfor skal Anita Holm have mange kilo friske skud i baghånden.

Hun har derfor eksperimenteret med at fryse bambusskud ned, så hun kan opbygge et lager til Zoo's kommende pandaer.

"Jeg kunne fodre den med hånden"
Nu er hun netop hjemvendt fra Kina og her viste det sig, at den kinesiske panda, på trods af stor uro fra kamerahold og mange nysgerrige blikke, var mere end glad for de danske bambus:

- Jeg tænkte først, at det ville påvirke pandaen, og at flere måneders arbejde var spildt. Men lige pludselig så jeg den kinesiske dyrepasser i fuld gang med at fodre pandaen med mine bambus. Og så begyndte pandaen bare at spise dem, fortæller Anita Holm og fortsætter:

- Så satte hun sig ned ved siden af os, og der kunne vi faktisk sidde og fodre hende med hånden.

Pandaen har sat sig godt til rette for at spise de danske bambus - Foto: Anita Holm

Det viste sig, at pandaen gerne ville smage på alle de sorter hun havde med. Og det var der ikke mange, som havde troet på, for der er tilsyneladende ikke andre, der før har prøvet at vakumpakke og fryse bambus ned.

- De havde aldrig hørt om det før og sagde, at jeg ikke skulle regne med, at det ville spise det. Men vi prøvede alligevel, og så viste det sig, at det lykkedes.

De to kinesiske pandaer rykker ind i Københavns Zoo i 2018. Det er endnu ikke bestemt, hvor i haven de to pandaer skal bo.

Anita Holm med de vakumpakkede bambusskud - Foto: Anita Holm

Pandaen er ikke længere en truet dyreart
Pandaen er ikke længere en truet dyreart

Belgisk babypanda er født efter kunstig befrugtning
Belgisk babypanda er født efter kunstig befrugtning

Pandaer i Zoo bliver vild turistattraktion
Pandaer i Zoo bliver vild turistattraktion


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bil er kørt i vandet - kvindelig...
bt.dk
Det plejer vi ikke at få at vide:...
bt.dk
'Regnede forkert med 55.000 - ups,...
bt.dk
Kvinde voldtaget i by-centrum
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx