Af Søren Mortensen - 11/08-17 04:00

Politisk flertal vil skære kraftigt i Danmarks RadioPolitisk flertal vil skære kraftigt i Danmarks Radio

Luk 'X Factor', privatiser P3, fjern Koncerthuset fra DR og flyt symfoniorkestret til Det Kongelige Teater, foreslår Dansk Folkeparti.

storybild

Arkivfoto. (Billede: Erik Refner)

DR står over for store omvæltninger i de kommende år, hvis Dansk Folkeparti og Venstre kommer igennem med ønsket om at beskære budgettet med 25 procent. Det svarer til 925 millioner kroner ud af et årligt budget på 3,7 milliarder kroner.

I går meldte Socialdemokratiet sig også parat til at slanke DR, og dermed tegner der sig bred politisk enighed om at gøre noget ved sagen, når partierne til foråret skal forhandle nyt medieforlig.Her giver DF-medieordfører Morten Marinus sit bud på, hvad sparerunden vil betyde:

»Man skal skære ret kraftigt på underholdningsprogrammerne. Vi forstår ikke, at man har et så dyrt program som 'X-Factor', når man har mulighed for at lave noget selv. 'X Factor' er et koncept, man har købt.«DF foreslår også, at DR3 lukkes, og at DR Ultra lægges sammen med Ramasjang. Samtidig vil partiet privatisere ungdomsflagskibet P3.

»Min generelle opfattelse er, at DR prioriterer forkert ved at lave dyre programmer som 'X-Factor' og 'Den store bagedyst' ... DR prioriterer forkert ved at vægte underholdning frem for public service,« siger Morten Marinus.

Venstres kultur- og medieordfører, Britt Bager, mener, at Danmarks Radio skal koncentrere sig om at lave nyheder, dokumentar, debat og dansksproget indhold.Hun ser positivt på ønsket om at spare 25 procent på milliardbudgettet.

»Der ingen tvivl om, at noget af det, DR laver nu, falder uden for rammen. 'X Factor' kan lige så godt ligge på TV2 eller TV3,« siger hun.

Mens de ungdomsorienterede DR-kanaler har udsigt til at få kniven, vil Dansk Folkeparti i stedet styrke den klassiske musik.

DR Koncerthuset udskilles af DR i en selvstændig enhed. DR Symfoniorkestret flyttes til Det Kongelige Teater, mens alle øvrige ensembler som pigekoret, bigbandet og koncertkoret følger med over i Koncerthuset, lyder planen.

»Det er ikke godt nok, at man ikke kan høre klassisk musik på P2 på FM-båndet før klokken 18. Indtil da kræver det en DAB-radio. Det skal vi have gjort noget ved,« siger Alex Arendtsen.Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra DR's bestyrelsesformand, Michael Christiansen, eller kommunikationsafdelingen i selskabet.Dansk Folkeparti er klar med stort DR-sparekatalog• DR3 lukkes som selvstændig kanal og lægges på nettet, foreslår DF, der mener, kanalen sender for mange udenlandske film og serier og slet ikke fanger de unge seere.• P3 sættes i udbud og privatiseres, foreslår DF. Den har lagt sig for tæt op ad de kommercielle radiokanaler og spiller for lidt danskproduceret musik, lyder det.• P7 Mix lukkes, foreslår DF.• DR Ultra og Ramasjang lægges sammen til DR Junior for de 0- til 15-årige, foreslår DF.• DR Koncerthuset udskilles af DR i en selvstændig enhed med en ny ledelse og skal arrangere koncerter som i dag, både rytmiske og klassiske, mener DF.• DR Symfoniorkestret skal ifølge DF's forslag med sine 106 musikere overflyttes til Det Kongelige Teater. DR VokalEnsemblet lægges sammen med Operakoret.• Alle DR's øvrige ensembler følger med over i Koncerthuset. Det gælder Danmarks Radios Pigekor, DR Bigbandet, DR Koncertkoret og DR Korskolen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
Opsigtsvækkende ny teori om...
bt.dk
Lægen troede, hun bare var...
bt.dk
Forholdet gik i stykker, da hun...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx