Af - 27/12-15 16:42

10 gode råd: Sådan gør du lige efter regnvejret10 gode råd: Sådan gør du lige efter regnvejret

Er dit hjem ramt af vandmasserne, så er der en guide her.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/AP/Swns.com tom Maddick)

Når regnvejret rammer, og vandet fosser ind i stue eller kælder, gælder det om at begrænse skaden mest muligt og få styr på forsikringen.

Læs her boligsiden Bolius' råd til, hvad du konkret skal gøre.

1. Begræns skaden i videst muligt omfang. Sug vandet væk med en vandstøvsuger, hvis der er under ca. 5 cm vand på gulvet, eller pump vandet væk med en dykpumpe, hvis der er ca. 5 cm vand eller mere. Sæt en slange på dykpumpen og før den væk fra huset.

Regn: Våde kældre, togdrift indstillet og evakuering
Regn: Våde kældre, togdrift indstillet og evakuering

En vandstøvsuger fås fra ca. 1.000 kr. og op, mens en dykpumpe kan købes fra et par hundrede kroner og op - det er også muligt at leje både en vandstøvsuger og en dykpumpe. Forsikringen vil efterfølgende dække dine udgifter for anskaffelse og strøm, når du anmelder skaden.

2. Brug gummistøvler eller waders samt gummihandsker, når du bevæger dig i vandet. Ved skybrud blandes overfladevand (regnvand) ofte med fækalie- og bakterieholdigt spildevand fra kloakken. Det kan gøre dig syg, hvis vandet f.eks. kommer i kontakt med en rift på huden.

3. Red alt, hvad reddes kan. Prioritér indsatsen, så du først sikrer genstande, der ikke kan erstattes, fx fotos, vigtige papirer, kunst og genstande med affektionsværdi.

Danmarks veje og dæmninger risikerer at skylle væk
Danmarks veje og dæmninger risikerer at skylle væk

4. Meld skaden til forsikringsselskabet hvis du kan komme igennem. Bed også om praktiske instrukser, fx om du selv skal kontakte et bestemt skadeservicefirma.

5. Kan du ikke få fat i forsikringen, så prøv selv at få assistance hos et skadeservicefirma eller relevante håndværkere.

6. Forsikringen vil aldrig straffe dig for at gøre alt, hvad du kan, for at begrænse skaden. Derimod vil forsikringen dække alle dokumenterede udgifter efterfølgende ? også til håndværkere og materiel der har at gøre med en decideret skadebegrænsende indsats. Så gem alle kvitteringer for evt. materielindkøb og håndværkerassistance. Sædvanligvis vil du endda blive kompenseret økonomisk for de timer, du selv lægger i opgaven, fx med at skære vægge op og fjerne våd isolering.

7. Du skal derimod ikke træffe aftaler om rekonstruktion o.l. uden at have en helt klar aftale med forsikringen.

TV: Tusindvis evakueret - England står under vand
TV: Tusindvis evakueret - England står under vand

Beredskabsstyrelsen sender alle pumper til Sønderjylland
Beredskabsstyrelsen sender alle pumper til Sønderjylland

8. Når vandet er væk, er det vigtigt at tørre kælderen eller rummet i videst muligt omfang. Lav grundigt gennemtræk, og kan du skaffe en affugter, så sæt den i drift. Husk at lukke vinduerne, når affugteren kører. Skru ikke op for varmen; det sætter ekstra gang i mikrobiologiske processer og fremmer skimmelvækst i våde bygningselementer.

9. Tag billeder af alle skader undervejs i forløbet og smid ikke skadet indbo ud, før du har haft besøg af en taksator.

10. Bemærk: Uisolerede kældre med beton- eller klinkegulv kan typisk godt tåle en mindre oversvømmelse, uden bygningselementerne tager skade. Men du skal naturligvis have vandet væk alligevel og sørge for god udluftning, til der er tørt igen. Kontakt dog altid dit forsikringsselskab og meld hændelsen, så sagen er behørigt registreret, hvis der senere skulle opstå fugtproblemer som følge af oversvømmelsen.

Du kan få endnu flere tip hos Bolius.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx