Af - 05/03-15 06:41; Opdateret: 05/03-15 06:55

Urolige forældre vil ”krympe” deres døtreUrolige forældre vil ”krympe” deres døtre

En høj datter er skrækscenariet for flere forældre, der i stigende grad søger hjælp hos landets læger.

storybild

Piger helt ned til fire års alderen bliver henvist til hospitalet, fordi deres forældre er bange for, at de bliver for høje. Arkivfoto. (Billede: Polfoto)

Flere forældre frygter, at deres døtre helt ned til fire års alderen bliver for høje, når de bliver voksne. Derfor kontakter de deres læge i håb om at stoppe udviklingen, hvilket kan ske enten ved hormonbehandling eller en operation.

På Hillerød Hospital og Rigshospitalet, som de urolige forældre blandt andet bliver henvist til, får de begge steder mindst et par henvendelser om måneden.

Vi ser en tendens til, at forældre i højere grad forsøger at normalisere deres børn, men vi er blevet meget tilbageholdende med at behandle stor højde, fordi det er en kosmetisk behandling

Sådan siger afdelingslæge Malene Boas fra Rigshospitalet.

Venstre: Mobning skal koste af børnechecken
Venstre: Mobning skal koste af børnechecken

Der findes ingen samlede tal for, hvor mange danske piger, der bliver behandlet på grund af deres store højde, men ifølge Malene Boas er det mellem fem og ti om året.

Her kan du læse om Liv, der er 192 cm høj og lykkelig for, at hun er så høj.

- Som læger er vi opmærksomme på at finde de piger, der har en sygdom til grund for deres store højde, men langt de fleste bliver høje som følge af høje forældre, siger hun.

Danske Skoleelever: Mobning er skolernes ansvar
Danske Skoleelever: Mobning er skolernes ansvar

Lægerne laver en såkaldt sluthøjdeprognose på alle de henviste piger ved at undersøge dem og røntgenfotografere deres hånd. På den måde kan de fortælle forældrene, hvor høj deres datter cirka bliver som voksen.

99% af alle danske piger får en voksenhøjde mellem 151 og 188 cm. Under denne højde er ”meget lille” og over er ”ekstremt høj”, forklarer afdelingslæge Malene Boas fra Rigshospitalet

På Odense Universitetshospital, der sidste år fik mellem 10-15 henvendelser fra urolige forældre, behandler de ikke børn, der ser ud til at blive under 185 centimeter.

- Der er ikke noget regelsæt, men man vil aldrig behandle ved en højde, der ser ud til at blive under 185 centimeter. Vi opererer kun de virkelig høje. Hormonbehandlingen er vi gået væk fra, da der er studier, at der har vist en potentiel risiko for nedsat fertilitet hos pigerne, siger overlæge Dorte Hansen.

Små piger skal vide alt om S/M og analsex
Små piger skal vide alt om S/M og analsex

LÆS OGSÅ: Sundhedsstyrelsen: MFR-vaccinen er en sikker vaccine

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Brand i lejlighed: Person var død, da...
bt.dk
John døde efter fejl på dansk...
bt.dk
Mads Langers skade forværret: 'Jeg...
bt.dk
Dansk læge: Populær myte om kvinders...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx