Af Ritzau - 23/05-16 02:00; Opdateret: 23/05-16 07:41

Studenterne dropper denne huetraditionStudenterne dropper denne huetradition

Når studenterhuen kommer på til sommer, har flere studenter valgt at udskifte korset med et andet symbol.

Bildstrecke im Grossformat »

Den klassiske studenterhue kommer med et kors foran. Det bliver dog fravalgt af flere studenter, der i stedet vælger at pynte huen med en halvmåne eller en G-nøgle. Klik dig gennem billedgalleriet og se de mange forskellige farver studenterhuer.

Den klassiske studenterhue er hvid med et rødt bånd, sort skygge og et lille kors-emblem på rød baggrund i panden.

Men studenterne vælger i stigende grad korset fra og bytter det ud med eksempelvis en halvmåne, en globus eller hammer og segl. Det skriver Jyllands-Posten.

Firmaet C.L. Seifert leverer ifølge medejer Anders Eriksen ni ud af ti danske studenterhuer, og her ryger cirka 15 procent af huerne ud til studenterne med et andet symbol end korset.

Anders Eriksen forklarer, at der i slutningen af 1990'erne kom en efterspørgsel på alternativer til den klassiske såkaldte kokarde.

Blandt andet ønsker nogle et andet religiøst symbol såsom en halvmåne eller en jødisk davidsstjerne. Andre vil have et ikkereligiøst symbol og bytter korset ud med en G-nøgle, et hjerte eller en globus.

Rektorformand: Studenter mangler viden om uddannelserne
Rektorformand: Studenter mangler viden om uddannelserne

Margit Warburg, professor dr.phil. i religionssociologi ved Institut for Tværkulturelle Studier ved Københavns Universitet, har for nogle år siden undersøgt fænomenet, og hun bekræfter, at studenterhuen er blevet multireligiøs.

Også selv om det traditionelle kors på huen ikke er funderet på noget særligt religiøst.

Det er ikke et kristent kors, men et kors, der mere siger Danmark, end det siger Gud. Ikke desto mindre er der mange unge mennesker, der ser det som et kristent kors og derfor ønsker noget andet.
Det siger hun til Jyllands-Posten.

Karakterkrav afskærer unge med indvandrerbaggrund fra gymnasiet
Karakterkrav afskærer unge med indvandrerbaggrund fra gymnasiet

Præst, debattør og formand for Trykkefrihedsselskabet Katrine Winkel Holm kalder udviklingen "trist", fordi det ifølge hende er et fravalg af dansk kultur.

Ateistisk Selskab glæder sig modsat over, at der er kommet en bevidsthed om studenterhuens kors. Talsmand Anders Stjernholm ærgrer sig til gengæld over, at korset bliver afløst af andre religiøse symboler.

LÆS OGSÅ: Skørt: Farve, sæbeskum og tøjvask plager Københavns springvand

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet søger vidner til dødsulykke...
bt.dk
Rigmanden og entreprenøren Elon Musk...
bt.dk
Fire år efter et af de største...
bt.dk
Verdens tredjestørste butik på vej...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx