Af - 03/01-17 11:52; Opdateret: 03/01-17 13:24

Her er Løkkes største udfordringer i 2017Her er Løkkes største udfordringer i 2017

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) går et svært år i møde. Han vil blandt andet lande en aftale om at hæve pensionsalderen, men DF og S siger NEJ.

storybild

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kridtede i sin nytårstale banen op til et år med reformer af blandt andet pensionsalderen og SU'en. (Billede: Scanpix)

Statsminister Lars Løkke Rasmnussen (V) afsluttede 2016 med at sende sin 2025-plan til hjørne i erkendelse af, at slagsmålet om topskattelettelser med Liberal Alliance og Dansk Folkeparti låste dansk politik fast i et jerngreb, som Løkke måtte danne en ny VLAK-regering for at bløde op.

På årets første dag tonede Løkke frem på danskernes tv-skærme klokken 18.00 og bebudede i sin nytårstale - om end i bløde vendinger - at 2025-planens elementer med højere pensionsalder, beskæring af SU'en og skattelettelser på arbejdsindkomst står højt på den politiske dagsorden i 2017.

Berlingske opregner de seks vigtigste og største politiske stridspunkter i det nye år:


En ny 2025-plan


I løbet af foråret vil VLAK-regeringen fremlægge en ny 2025-plan. Planen sigter mod at øge beskæftigelsen med 55.000-60.000 fuldtidspersoner i 2025, skabe en vækst på 80 milliarder kroner og holde det offentlige forbrug nede på en årlig stigningstakt på 0,3 procent.

Planen vil også skære i SU'en, hæve pensionsalderen og lette skatten på arbejde. regeringen skal have DF med for at få flertal for sin plan, og DF har på forhånd afvist at hæve pensionsalderen, lette topskattesatsen og er også kritisk over for at skære i SU'en, ligesom DF gik til valg på en årlig offentlig vækst på 0,8 procent, så der er lagt op til svære forhandlinger.

Boligskat


Regeringen vil i begyndelsen af året fremlægge en ny model for boligbeskatning med udgangspunkt i V-regeringens tidligere udspil, som gjorde op med skattestoppet. Tilgengæld lagde V-regeringen op til at sænke ejendomsværdiskatten og grundspromillerne (skatten på den jord huse og lejligheder er opført på) samt give en skatterabat, så nye højere vurderinger ikke ville medføre højere boligskatning for boligejerne i år 2021, når det nye system efter planen skal træde i kraft.

De store partier på Christiansborg er enige om, at det er en bunden opgave at finde en holdbar model for boligbeskatning, så det ventes, at regeringen får både DF, S og R med i en aftale.

Nyt forsvarsforlig


Regeringen ønsker at bruge flere penge på Forsvaret. Danmark er i dag langt fra at opfylde NATO's mål om at medlemslandene bruger to procent af BNP på Forsvaret. Danmark bruger i dag cirka 1,17 procent af BNP svarende til cirka 20 milliarder om året. USA's kommende præsident, Donald Trump, har signaleret, at USA under hans lederskab ikke nødvendigvis vil komme NATO-lande til undsætning, hvis de ikke opruster.

Effektivisering af den offentlige sektor


Sophie Løhde (V) skal som minister for offentlig innovation fremlægge en plan for, hvordan den offentlige sektor kan effektiviseres gennem målstyring, bedre ledere og udbud af offentlige opgaver.

Offentlighedsloven skal evalueres


Den stærkt udskældte offentlighedslov, som har indskrænket borgere og journalisters mulighed for at kontrollere magthaverne skal revideres. LA stemte i 2013 imod loven, og partiformand Anders Samuelsen kaldte den en 'skamplet på demokratiet'. Tidligere justitsminister Søren Pind (V) sagde i oktober 2016, at han var parat til at se på ændringer at loven.


Kommunalvalg


Den 21. november er der kommunalvalg. Valget bliver for alle partier en styrkeprøve. Det bliver blandt andet afgørende for DF, om Messerschmidt-krisen er løjet af, eller om den sætter tydligere spor ude i kommunerne. For Venstre bliver det også afgørende, om partiet kan løfte sig fra det lave niveau i de landspolitiske vælgermålinger, som i mange måender har ligget under det skuffende valgresultat fra 2015.

Kilde: Berlingske

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

For 28 måneder siden faldt...
bt.dk
Prins Henriks ønske: Overraskede...
bt.dk
Tennisstjernen Williams: Jeg var tæt...
bt.dk
Keld Heick springer ud i helt ny...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx