Af Niels Pedersen - 10/12-17 06:25

Klausul fra 1926 koster aarhusianske beboere en formue i huslejeKlausul fra 1926 koster aarhusianske beboere en formue i husleje

En oldgammel klausul fra 1926 har kostet en andelsforening i Aarhus Nord dyrt. Meget dyrt.

storybild

Huse på Roald Ammundsens Vej i Århus Nord. Det er ikke sikkert, at netop husene på billedet her hører under Andslsforeningen Marienlund.

Aarhus Kommune havde ifølge en tilbagekøbsklausul ret til at købe grunden - og med den alle andelsforeningens 27 dobbelthuse - tilbage i 2027; vel at mærke til samme pris, som Andelsforeningen Marienlund betalte for grunden i 1927. For at købe sig fri af tilbagekøbsklausulen måtte andelsforeningen hoste op med hele 72,2 mio. kr.

Det skriver Århus Stfitstidende.

Andelsforeningens formand Anders Damsgaard fortæller, at beboerne ikke følte, de havde andet valg, end at punge ud, da foreningen frygtede, at kommunen ville aktivere klausulen om 10 år og kræve et tilbagekøb af grunden for en slik. Og de turde ikke vente af frygt for at grunden ville stige yderligere i værdi.

»Vores kalkule var, at hvis vi ventede yderligere ti år med at købe os fri, risikerede vi, at priserne ville være steget så meget, at vi ikke havde råd til at købe os fri - eller at renten var det,« siger Anders Damsgaard til Århus Stiftstidende.

Andelsforeningen, som har huse på Fridtjof Nansens Vej, Hans Egedes Vej og Roald Ammundsens Vej i Aarhus Nord, måtte tage et realkreditlån for at kunne købe kommunen ud af den for andelsforeningen meget ugunstige klausul. Det får konsekvenser for beboerne, vis husleje bliver mere end fordoblet fra 1.600 kr. til 3.600 kr. om måneden.

Anders Damsgaard ved ikke, hvorfor tilbagekøbsklausulen blev tilføjet i 1927, men går ud fra, at det skyldes, at kommunen solgte grunden billigt i bestræbelserne på at få folk til at slå sig ned i området.

Også i København døjer mange boligejere med tilbagekøbsklausulen. En række ejendomme opført af Københavns Kommune har en klausul, som giver kommunen mulighed for at overtage ejendommen igen. Det drejer sig omkring 1.200 ejendomme.

Har du fået hørt ugens nye afsnit af BTMX-podcasten 'Vi elsker clickbait'? Download det gratis i Itunes eller lyt med her:

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nye dokumenter kommet frem: Kan...
bt.dk
Venstre maler partiet grønt: 'Det er...
bt.dk
Dansk landsholdslegende flirter med...
bt.dk
Professor: Overhængende fare for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx