Af - 04/01-17 04:00

Danmark sætter bundrekord i kræft 20 år i trækDanmark sætter bundrekord i kræft 20 år i træk

Siden 1985 har Danmark hvert år sat kedelige kræftrekorder i Norden. Flere af os bliver syge og færre overlever.

storybild

Young cancer patient standing in front of hospital window.

Hver tredje dansker rammes i løbet af livet af kræft, og knap 60 procent bliver raske. Dermed er Danmark det land i norden, hvor færrest overlever kræft, og hvor flest kvinder og næstflest mænd får sygdommen, og sådan har det været i en årrække.

Andel i procent, der er i live, fem år efter deres kræftdiagnose

Kilde: Nordcan

En gennemgang af tal fra den nordiske kræftdatabase Nordcan viser, at danske kvinder de sidste 20 år har haft nordisk rekord i kræftforekomst, og danske mænd har ligget på en andenplads siden 2004. Samtidig har Danmark siden 1984 haft bundrekorden i kræftoverlevelse i Norden.

Antal kvinder ud af 100.000, der får konstateret kræft

Kilde: Nordcan

Antal mænd ud af 100.000, der får konstateret kræft

Kilde: Nordcan

Lægefaglig vicedirektør i Kræftens Bekæmpelse, Hans H. Storm fortæller, at vi er ved at indhente vores nordiske naboer på kræftoverlevelse, men vi holder vores førerposition, når det handler om forekomst, og det skyldes vores livsstil.

Disse mærkelige stoffer, du måske ikke kender, indeholder tobaksrøg også
Disse mærkelige stoffer, du måske ikke kender, indeholder tobaksrøg også

“Vi ved fra forskningen, at vi ville kunne forebygge 40-45 procent af alle kræftsygdomme. Tobak alene er skyld i en femtedel af alle kræfttilfælde og hver tredje dødsfald”, siger Hans H. Storm og pointerer, at overvægt, alkohol og det, at kvinder får børn sent, også er en del af forklaringen på den høje kræftforekomst i Danmark.

De danske kvinder har været helt specielle. De har været på arbejdsmarkedet tidligt og har været meget frigjorte. Det er glædeligt, men det betyder også, at de har gjort ligesom mændene blandt andet i forhold til rygning, og det har derfor også de samme konsekvenser i forhold til kræftforekomst.

Lægefaglig vicedirektør i Kræftens Bekæmpelse, Hans H. Storm.

Unges liderlige sexvaner kan være årsag til uhyggelig kræftudvikling
Unges liderlige sexvaner kan være årsag til uhyggelig kræftudvikling

Samme forklaring har overlæge ved Onkologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, Frede Donskov.

“Det handler om livsstil. Tobak, alkohol, solvaner og motion”, fortæller han og påpeger, at han regner med, det kommer til at gå fremad med Kræftplan 4 (regeringens nye kræftplan, red.), der for første gang har sat fokus på forebyggelse.

Men ifølge Hans S. Storm kunne vi gøre meget mere for at nedbringe forekomsten af kræft i Danmark.

Danskerne sender rekordmange penge til kræftkampen
Danskerne sender rekordmange penge til kræftkampen

“Vi kan gøre meget politisk for at regulere, og det er tåbeligt, at vi ikke går foran på alle de områder, der har vist sig at have en effekt. Vi ved for eksempel, at prisstigninger på cigaretter er meget effektivt, især når det handler om at få de unge til at lade være med at ryge.”

Sundhedsminister: Vi skal ikke nå målet med forbud og afgifter

Både Alternativet og Enhedslisten ønsker ligesom Kræftens Bekæmpelse at sætte prisen på cigaretter op.

“Vi ved, det er et af de bedste instrumenter til at få folk til at holde op med at ryge, og højere afgifter vil være med til at afholde flere unge fra at starte med at ryge”, siger finansordfører for Alternativet Josephine Fock og pointerer, at tal fra Sundhedsministeriet viser, at en prisøgning på 30 procent, vil give 11.000 ekstra leveår i løbet af ti år.

Også sundhedsordfører for Enhedslisten, Peder Hvelplund vil have prisen på tobak op.

“Vi synes, det er et godt redskab til at nedbringe antallet, der ryger, for vi ved, det er et af de redskaber, der virker.”

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) oplyser, at regeringen har en ambitiøs målsætning om, at vi skal have Danmarks første røgfri generation i 2030.

“Og der er altså andre måder at nå målet på end via forbud og afgifter. Vi skal i stedet blive bedre til at forklare de unge, i deres eget sprog, hvor tåbelig en beslutning det er, hvis de begynder at ryge. Bl.a. fordi rygning er langt den største årsag til kræft.”

Partierne bag satspuljeforliget 2017 afsat 14 mio. kr. til en kampagne målrettet børn og unges rygning, der skal køre fra 2017 og over de næste tre år.

Der er også sat penge af til, at voksne rygere med få penge, der ønsker at kvitte tobakken, kan få hjælp.

Fakta

I 2014 fik flest danske kvinder i Norden konstateret kræft. 571.7 ud af 100.000. Til sammenligning fik 451.7 finske kvinder diagnosen.

Samme år fik næstflest danske mænd i Norden en kræftdiagnose. 703.4 ud af 100.000 fik diagnosen kun overgået af Norge, hvor 710 ud af 100.000 fik konstateret sygdommen.

I Danmark er 58 procent af de mænd, der får en kræftdiagnose i live fem år efter, og 61 procent af kvinder, der får sygdommen.

I Sverige er 69 procent af mænd og 68 procent af kvinder i live fem år efter, de får konstateret kræft.

Danmark er det land i Norden, hvor færrest overlever kræft efterfulgt af Finland, Norge og Sverige.

Kilde: Den nordiske cancer-database Nordcan, der er brugt aldersstandardiserede tal for norden, og der er dermed taget højde for befolkningens størrelse og alderssammensætning.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Genialt hotel-trick får folk til at...
bt.dk
37-årig hacker bag afsløring af...
bt.dk
Remee er ikke imponeret over Sanne:...
bt.dk
Bekymret anklager: Lockout kan...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx