Af - 24/01-15 12:16

Far mister luksusbil: Sønnen kørte uden kørekortFar mister luksusbil: Sønnen kørte uden kørekort

En ny sag viser, at du kan miste din bil, hvis du låner den ud til den forkerte. Men der er noget galt med lovgivningen, mener FDM.

storybild

Det kan blive dyrt, hvis du låner din bilen ud, og føreren ikke har et kørekort. (Billede: Christian Klindt)

Det er ikke ualmindeligt, at politiet tager skrappe metoder i brug, når personer igen og igen kører ulovligt i bil. Og et af de vigtigste midler er i de seneste år blevet konfiskation.

Det vildeste eksempel herpå kom i midten af 2014, hvor en mand fra Silkeborg, der fem gange var blevet stoppet af politiet uden kørekort, fik konfiskeret luksusbiler til en værdi af 1,3 millioner kroner – også selv om det ikke var de biler, politiet havde stoppet ham i.

Mand kører uden kørekort for femte gang - Nu straffes han hårdt
Mand kører uden kørekort for femte gang - Nu straffes han hårdt

Men nu viser en ny dom fra Østre Landsret, at man også kan miste sin bil, selv om man ikke direkte er involveret i ulovlighederne.

I sagen, som blev afgjort i Østre Landsret i går, fik en 56-årig far fra Hvidovre konfiskeret sin Mercedes-Benz CDI til flere hundrede tusinde kroner. Hans 23-årige søn havde nemlig brugt bilen, selv om han ikke havde et kørekort.

Der var dog ikke tale om et enkelt tilfælde. Sønnen fik frakendt førerretten i 2010, og fem gange mellem 2011 og 2013 lånte han bilen – uden faren forsøgte at hindre den ulovlige kørsel.

Spritbilist mister fjerde bil på fire måneder
Spritbilist mister fjerde bil på fire måneder

- Det er ligegyldigt, hvad sønnen mistede kørekortet for. Det principielle i sagen er, at det er ejerens forpligtelse at sørge for, at den, der låner bilen, har kørekort, siger politikommissær Claus Bardeleben, Københavns Vestegns Politi, til Ritzau.

Hvis en person tre gange bliver grebet i at køre i sin egen bil uden kørekort, kan det koste køretøjet. Og lignende regler gælder, hvis man låner bilen ud til en anden.

Politiets metode er ikke ny, oplyser Per Alkestrup, afdelingschef i juridisk og teknisk rådgivning hos Forenede Danske Motorejere, FDM, som mener, politiet har taget konfiskationerne i brug for at få fat i de billister, der igen og igen overtræder lovgivningen. Men det kan også ramme forkert:

Råd: Spritbilister skal behandles
Råd: Spritbilister skal behandles

- Overordnet tager vi afstand fra påvirket kørsel og kørsel uden kørekort, men vi synes, at nogen uforvarende kan komme i klemme med denne praksis, og det er ikke i orden. Straffen kan ramme meget skævt.

FDM vil ikke udtale sig om enkeltsager, men Per Alkestrup henviser blandt andet til, at reglen om konfiskation kan ramme personer, der i venlighed låner bilen ud til kolleger eller venner.

Samtidig er der et smuthul i lovgivningen.

- Der er en social ulighed, for hvis man eksempelvis leaser en bil, og en anden end ejeren bliver taget i den med en promille over 2, så kan leasingselskabet få udleveret bilen igen. Men hvis ejeren har købt bilen og måske taget et lån i huset for at finansiere den, så kan politiet beholde den, og så bliver straffen meget forskellig, siger Per Alkestrup.

Nu ryger bilen med det samme hvis promillen er for høj
Nu ryger bilen med det samme hvis promillen er for høj

I dommen, som i går blev afsagt, understreger politiet, at det må være op til ejeren at sørge for, at den, man udlåner bilen til, har sagerne i orden.

- Det er ejerens ansvar, at føreren har kørekort, når man overlader sin bil til en anden. Ellers kan det koste bilen, har retten nu bestemt, siger Claus Bardeleben til Ritzau.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx