Af - 19/07-16 07:45; Opdateret: 19/07-16 07:57

Danskerne vil have større bøder for at svine i det offentlige rumDanskerne vil have større bøder for at svine i det offentlige rum

Tomme pizzabakker, cigaretskodder og engangsservice ligger og flyder i gader og parker. Og det er et stort problem, mener et stort flertal af danskerne ifølge en ny måling.

storybild

(Billede: bax Lindhardt)

Hele 72,2 procent af de adspurgte vil have større bødestraffe for at svine i naturen.

Meningsmålingen er lavet af analysebureauet Wilke for Avisen.dk. 1021 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år har i målingen tilkendegivet deres mening om skrald i det offentlige rum.

I dag koster det typisk 1.000 kroner at smide et stykke papir eller en tom øl-dåse på gaden, men det beløb skal altså sættes op ifølge flertallet på 72,2 procent.

26,1 procent mener, det er et mindre problem, men at der godt kunne strammes op. Kun 1,8 procent ser ikke noget problem med svineriet. De mener, folk generelt gør, som de skal.

Dansk Folkeparti synes, det er en god ide med hårdere straffe til skov- og parksvinene.

- Jeg kan godt forstå, folk er irriterede over affald, der bliver smidt rundt omkring. For det er ikke i orden, siger folketingsmedlem og miljøordfører Pia Adelsteen (DF).

Hun så gerne, bøderne blev sat op, da det vil give en præventiv effekt, forklarer hun. Men det kræver, at politiet gør en aktiv indsats og får bødeblokken op, når folk smider skrald.

Det er ikke muligt at få et præcist overblik over, hvor mange bøder, der er udskrevet til private borgere, da der ikke findes opgørelser, der alene dækker henkastning af affald, oplyser Rigspolitiet til Avisen.dk.

Men ifølge en opgørelse fra Miljøstyrelsen, der løbende får indberetninger fra politikredsene, blev der sidste år kun udskrevet én bøde for henkastning af affald. Og kun 36 de sidste otte år.

Teknik- og miljøborgmester i København, Morten Kabell (EL), finder det problematisk med mængden af skrald og affald, der hober sig op i hovedstadens gader, pladser og parker.

Det koster hvert år Københavns Kommune 200 millioner kroner at holde byen ren. En del af de penge ville Morten Kabell hellere bruge på serviceforbedringer andre steder.

Men han mener ikke, at strengere bødestraffe vil løse problemet.

- Vi skal i stedet for forsøge at påvirke holdningen til det at smide affald på gaden. Og så skal vi gøre det nemt for københavnerne at komme af med deres affald, siger Morten Kabell til Avisen.dk.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx