Af Ritzau - 04/05-17 11:42; Opdateret: 04/05-17 14:27

Løkke: Jeg kan bevidne at Kina har gjort store fremskridtLøkke: Jeg kan bevidne at Kina har gjort store fremskridt

Den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), fremhæver Kinas udvikling siden sit seneste besøg i 2010.

storybild

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) hilser på den kinesiske præsident, Xi Jinping. (Billede: Reuters/Jason Lee)

Kina har gjort store fremskridt, siden statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) seneste besøg for syv år siden.

Det siger han til formanden for folkekongressen, Zhang Dejiang, i Kinas hovedstad, Beijing.

Folkekongressen har til opgave at blåstemple de beslutninger, som partiets topledelse tager.

- Mit seneste besøg var i 2010, så det er let at sammenligne fra dengang til nu. Det er i sandhed en bemærkelsesværdig udvikling, hvordan Kina har udviklet sig og forandret sig på bare få år.

- Så jeg forlader Kina inspireret og som god ven af Kina, som kan bevidne, at I har gjort store fremskridt, siger Lars Løkke Rasmussen under sit besøg i Kina, hvor Ritzau og en række danske medier er til stede.

Mødet finder sted i Folkets Store Hal ved Den Himmelske Freds Plads i hovedstaden. Det afslutter det officielle besøg i Kina.

Efterfølgende uddyber Løkke under et kort pressemøde i Beijings gamle kejserpalads, Den Forbudte By, hvad det er for fremskridt, han ser i Kina.

- Kineserne har skabt en voksende middelklasse. Og de har flyttet millioner af mennesker ud af fattigdom. Set med mine øjne har de samtidig store udfordringer. Men det rokker ikke ved, at de har nået nogle resultater, siger statsministeren.

Menneskeretsorganisationer og medlemmer af det danske folketing har fremhævet, at Løkke bør bringe Kinas forhold til menneskerettighederne på banen.

Kina kritiseres blandt andet for at fængsle advokater og kritikere af styret, for kraftig begrænsning af ytrings- og pressefrihed og for at bruge tortur i landets fængsler.

Ifølge statsministeren bragte han spørgsmålet om Danmarks syn på menneskerettighederne op både under mødet med præsident Xi Jinping og med premierminister Li Keqiang, som han mødtes med onsdag.

Men ellers har den store overskrift for besøget især været et omfattende samarbejdsprogram mellem Danmark og Kina, som gennem en lang række myndighedssamarbejder skal være med til at styrke dansk eksport.

- Men man skal ikke være naiv. Når vi har den her relation, så er det selvfølgelig, fordi også kineserne kan se en interesse i det. De har nok ikke en ambition om at kopiere en skandinavisk velfærdsstatsmodel, siger statsministeren.

- Men i Danmark har vi løst nogle af de problemer, som kineserne står med. Det gælder energi, klima, bæredygtig vækst, håndtering af livsstilssygdomme og det, at vi i Danmark har skabt et samfund uden så stor forskel på høj og lav i økonomisk forstand.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekspert slår alarm: 'Det her er den...
bt.dk
Stor mystik om dødsfald: Sådan var...
bt.dk
Dansk stjerne i mystisk fravær:...
bt.dk
Øresundsforbindelsen måtte lukke...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx