Af Jesper Vestergaard Larsen,Bo Norström Weile - 08/07-17 08:12

De tre første dage: Politiet erkender fejl i Emilie-sagenDe tre første dage: Politiet erkender fejl i Emilie-sagen

Politiet erkender fejl i den afgørende indledende fase af efterforskningen af 17-årige Emilie Mengs forsvinden.

storybild

(Billede: Jens Nørgaard Larsen)

Et år efter Emilie Meng forsvandt fra Korsør Station erkender Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi over for BT, at de i den første og kritiske fase af Emilies forsvinden begik elementære fodfejl.

»Indledningsvis har der været en kaosfase, fordi man skulle finde sine ben at stå på i forhold til, hvilken type sag det var. Og det ville være forkert at sige, at politiet i sådan en kaosfase ikke begår fodfejl. Det gør vi,« siger politiinspektør hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Kim Kliver.

Emilie Meng blev sidst set 10. juli klokken fire om natten på Korsør Station, da hun tog afsked med sine venner for at gå de 3,3 km til sit hjem. Hendes lig blev fundet fem og en halv måned senere i en sø ved Regnemarks Bakke ved Borup på Sjælland. Cirka 65 km fra hendes hjem.

I de første tre dage efter Emilie Mengs forsvinden lå sagen hos forskellige ansatte i politikredsen. Først onsdag overgik sagen til Afdelingen for Personfarlig Kriminalitet under vicepolitiinspektør Søren Ravn-Nielsens ledelse.

De elementære fejl, som Kim Kliver refererer til, stammer fra politiets udtalelser under de tre første dage i sagen. De dage, hvor politiet åbenlyst betragtede sagen som en simpel forsvindingssag og forklarede Emilie Mengs forsvinden som ’frivillig’ og som følge af ’kærestesorger’:

»Vores tese netop nu er, at vi tror, hun er i live. For et par måneder siden stak hun af til København på grund af kærestesorger. Det kan være det samme, det handler om nu. Hendes kæreste har - fra hvad vi ved fra hendes veninder - netop forladt hende,« sagde indsatsleder Flemming Jensen til BT mandag den 11. juli.

Samtidig fik politiet næret nyt og falsk håb om at finde den 17-årige pige i live, da de dagen efter Emilie forsvandt gik ud med oplysningen om, at hun var aktiv på Facebook:

»Det lader til, at hun ser sine beskeder. Hendes profilbillede viser sig ved de beskeder, som folk sender hende, og det må betyde, at hun er aktiv på en eller anden måde,« sagde samme Flemming Jensen til Sjællandske Medier.

Den udmelding trak politiet selv tilbage onsdag den 13. juli 2016. Samme dag overgik sagen til den centrale enhed for personfarlig kriminalitet.I dag skærer udtalelserne i Kim Klivers politiører:»Det er en udmelding, som er meget præmatur, og som, når vi ser tilbage, er et af de steder, hvor vi har lært, at de medarbejdere, der er derude, skal være yderst påpasselige med ikke at drage for firkantede konklusioner,« siger han til BT.

Politiets udmeldinger i de første dage resulterede i talrige henvendelser fra borgere rundt omkring i landet, der mente at have set Emilie i live. Henvendelser, som politiet hver gang var nødt til at reagere på.

Håbet om at finde Emilie Meng i live fik samtidig et stort antal civile eftersøgere til at lede efter den forsvundne teenager i området omkring Korsør Station. I visse områder kan de civile eftersøgere have været der, før politiet var på stedet.Kim Kliver mener dog ikke, at de ’præmature’ udtalelser i de indledende kritiske timer af sagen har haft en negativ effekt på opklaringsarbejdet.»Ét er, at man siger det, men det næste er så, om det i forhold til indsatsen har en negativ afsmitning, og det er jeg betrygget af, at det ikke har,« lyder det fra politiinspektøren.

BT bringer søndag en gennemgang af hele sagen om drabet på Emilie Meng.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Midt under royalt bryllup:...
bt.dk
Yahya Hassan afbryder live-tv under...
bt.dk
Superliga-klub med vigtig besked før...
bt.dk
Se billedet: TV-ekspert raser over...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx