30/08-14 08:47

Jyderne betaler mindst for skrald imens københavnerne punger udJyderne betaler mindst for skrald imens københavnerne punger ud

Affald koster mere for borgere i Storkøbenhavn end for jyder. Men der skal være prisforskel, lyder det.

storybild

Affald koster mere for borgere i Storkøbenhavn end for jyder. Men der skal være prisforskel, lyder det. (Billede: Polfoto)

En bugnende skraldespand i Københavnsområdet er dyrere at få tømt, end hvis den står i Silkeborg eller Skive.

Det viser en opgørelse, som Jyllands-Posten har foretaget.

I alt er der 3117 kroners forskel på den dyreste kommune Albertslund og Silkeborg, der er den billigste i undersøgelsen.

Skrald og byggeaffald læsses af i naturen
Skrald og byggeaffald læsses af i naturen

De store kommunale forskelle er der dog en god grund til, lyder det både fra Kommunernes Landsforening (KL) og arbejdsselskabernes brancheforening, Dansk Affaldsforening. Organisationen repræsenterer de 54 fælleskommunale og kommunale arbejdsselskaber.

- Der skal simpelthen være forskel på priserne, fordi der både er forskel på service og på selskabernes økonomiske forudsætninger. Alt andet ville være meget underligt, når selskaberne og deres ydelser udelukkende skal dække omkostningerne, og omkostningerne samtidig er meget forskellige, siger direktør i Dansk Affaldsforening Jacob Hartvig Simonsen til Jyllands-Posten.

Københavnerne skal have nattero: Nej til nye bevillinger
Københavnerne skal have nattero: Nej til nye bevillinger

Konsulent Anders Christiansen fra Kontoret for Teknik og Miljø i KL peger over for avisen på, at der er mange forskellige parametre, som påvirker priserne rundt om i landet.

- Der er store forskelle i både geografi og demografi, som også afspejler sig i boligmassen. Er der fortrinsvis tale om etageblokke, parcelhuse eller sommerhuse? Der kan være kringlede boliger, hvor skraldemanden skal bruge syv forskellige nøgler for at komme ind i en baggård, siger han til Jyllands-Posten.

Udskældt park skal være tryg igen
Udskældt park skal være tryg igen

Fanget på kamera: Borgmester mister sit job, fordi han kastede dette...
Fanget på kamera: Borgmester mister sit job, fordi han kastede dette...

Han betoner samtidig, at der er forskel på, hvor ofte skraldet bliver hentet, og om pap, flasker og haveaffald også indgår i prisen. Eksempelvis får borgere i Albertslund hentet skraldet en gang om ugen, og indbyggerne behøver ikke selv at køre på genbrugsstationen.

Sæson for ulovlige raves: Ryd nu op efter jer selv!
Sæson for ulovlige raves: Ryd nu op efter jer selv!

Yderligere er det ifølge Jacob Hartvig Simonsen dyrere for kommuner i hovedstadsområdet at finde jord til en genbrugsstation, end det er i Vestjylland.

Jyllands-Postens beregning er lavet ud fra, at der er tale om et parcelhus med en 140-liters container, som bliver tømt hver 14. dag.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Uhyggelige billeder: Cavendish flyver...
bt.dk
Sofie Linde: Sådan er Joakim som far
bt.dk
'I folkeskolen blev vores små sedler...
bt.dk
Dansk duo misser All England-finale...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx