Af - 29/01-14 10:38; Opdateret: 29/01-14 11:48

Krisemøde i SF: Holger K. haster hjem fra AfrikaKrisemøde i SF: Holger K. haster hjem fra Afrika

I aften skal SF's magtfulde landsledelse diskutere statens delvise salg af Dong Energy. I yderste konsekvens kan mødet ende med et farvel til regeringen.

storybild

Holger K. Nielsen rejser hjem fra Afrika for at deltage i aftenens Dong-møde i SF's folketingsgruppe, hvor Annette Vilhelmsen ifølge flere medlemmer af landsledelsen skal træde i karakter for at undgå en afstemning om regeringsdeltagelsen, der i går blev sat af debat af folketingsmedlem Karsten Hønge. (Billede: Polfoto/MX-montage/arkiv)

Regeringen vil sælge 19 procent af Dong Energy til den omstridte amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, men den beslutning har den seneste uge mødt massiv modstand i regeringspartiernes bagland.

I aften skal SF's landsledelse mødes et hemmeligt sted for at diskutere salget, og en række medlemmer af landsledelsen, metroxpress har været i kontakt med, vil ikke afvise, at mødet kan ende med, at SF siger farvel til regeringsdeltagelsen.

- Det er ikke vores politik at sælge til Goldman
- Det er ikke vores politik at sælge til Goldman

Selv dem, der ønsker at blive i regeringen på trods af modstanden mod Dong-aftalen, føler sig ikke sikre på, at de har et flertal, hvis det i aften kommer til en afstemning om regeringsdeltagelsen. Og hvis et simpelt flertal i den 19 mand store landsledelse stemmer for, så skal SF træde ud af regeringen omgående.

En sådan afstemning kan muligvis undgås, hvis partiformand Annette Vilhelmsen træder i karakter – det store spørgsmål er, om hun er i stand til det, lyder vurderingen fra flere sider.

LÆS OGSÅ: SF-missil skyder med skarpt: Vi skal ud af regeringen

Mens landsledelsen altså kan beslutte, at SF skal ud af regering, kan den ikke bestemme, hvad SF skal stemme, når aftalen om Dong-salget i morgen skal behandles i Folketingets Finansudvalg. Den beslutning træffer SF's folketingsgruppe - i hvert fald på papiret - suverænt.

Folketingsgruppe uden stemmeret
Landsledelsen er valgt på partiets landsmøde, og blandt de mest prominente medlemmer er netop Annette Vilhelmsen, ministrene Jonas Dahl og Pia Olsen Dyhr, Lejre-borgmester Mette Touborg samt folketingsmedlemmet Trine Pertou Mach.

Folketingsgruppen forventes også at deltage i aftenens møde, men har ikke stemmeret. Alligevel haster udenrigsminister Holger K. Nielsen ifølge Altinget.dk hjem fra et besøg i Afrika for at deltage på mødet. Det var ham, der i sin tid som skatteminister sagde ja på SF's vegne til den Dong-aftale, der nu rusker partiet.

S-koryfæer raser over Corydon: Regeringen bruger 'pølseargumenter'
S-koryfæer raser over Corydon: Regeringen bruger 'pølseargumenter'

Den beslutning har flere SF'ere på de indre linjer været stærkt kritiske over for, erfarer metroxpress. Ifølge vores oplysninger undrer mange SF'ere sig over, at Holger K. Nielsen ikke har orienteret partiet grundigere om den aftale, finansminister Bjarne Corydon (S) har forhandlet hjem med Goldman Sachs. På den måde kunne de kritiske røster have forsøgt at få den omstødt tidligere i processen i stedet for her i 11. time.

Blandt de medlemmer af landsledelsen, metroxpress har talt med, er det svært at finde nogen, der direkte siger, at de ønsker SF ud af regeringen. Der er til gengæld flere, der ikke ønsker at gøre deres stilling op over for pressen.

Folkelig modstand mod Dong-salg
Folketingsmedlem Karsten Hønge erklærede i går, at han 'hælder til', at SF må træde ud af regeringen. Han har dog ikke selv sæde i landsledelsen og har dermed ikke direkte indflydelse på den beslutning.

Blandt befolkningen er modstanden mod salget af 19 procent af Dong til Goldman Sachs særdeles upopulært. Flere meningsmålinger viser et klart flertal imod salget, og næsten 184.000 har i skrivende stund skrevet under på underskriftindsamlingen Nej tak til statens salg af DONG til Goldman Sachs.

Kritikere vil demonstrere mod Dong-salg
Kritikere vil demonstrere mod Dong-salg

Blandt de medlemmer af SF's landsledelse, mx.dk har talt med, er modstanden mod aftalen lige så udbredt – men den fremherskende analyse er, at det ville være en overreaktion ligefrem at trække stikket til regeringsdeltagelsen på grund af Dong-salget.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Netbutik i hård modvind: Kunder på...
bt.dk
Nåede at se sit livsværk smuldre: Nu...
bt.dk
Flere anholdte efter sammenstød...
bt.dk
BTs Formel 1-ekspert vurderer: Sådan...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx