Af - 23/10-15 04:00; Opdateret: 23/10-15 09:37

Langt færre unge forsøger at begå selvmord med pillerLangt færre unge forsøger at begå selvmord med piller

Antallet af unge under 29 år, der forsøger at begå selvmord med piller, er faldet markant de seneste år. Det skyldes blandt andet sociale medier og afskaffelsen af store pilleglas.

Julie forsøgte selvmord: Jeg tømte et glas panodiler Se video i større format i vores videosektion Videoportal

På fire år er antallet af danskere, der forsøger at begå selvmord med piller, faldet til næsten en tredjedel. Fra 1.153 selvmordsforsøg i 2010 til 430 sidste år. Faldet er især stort blandt de unge.

Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Faldet er især sket, efter at man i 2013 indførte forbud mod at købe flere end 20 smertestillende piller ad gangen. Samtidig skal unge under 18 år have en recept for at købe pillerne på apoteket.

- Man kan ikke længere bare gå ind fra gaden og købe smertestillende piller i store mængder, som netop har været en metode som de unge piger brugte, Birgit Elgaard, formand i Bedre Psykiatri.

En anden forklaring på udviklingen er, ifølge Jeppe Kristen Toft, direktør for Livslinien, at der er kommet øget fokus på unge selvmord de seneste år, men også at de unge nu kan få rådgivning på net og chat.

- Tidligere havde vi meget svært ved at få fat i de unge. De gad ikke telefonen. Men efter, at vi og også andre rådgivere er begyndt at tilbyde rådgivning på sociale medier, net og chats, så bruger de unge os nu på linje med de voksne, siger han.

Men til trods for, at der er færre selvmordsforsøg, er antallet selvmord stort set uændret i perioden. I 2013 begik 603 danskere selvmord. 52 af dem var under 29 år.

Birgit Elgaard frygter nu, at det vil gå ud over det forebyggende arbejde, at regeringen vil spare 39 millioner på området.

- Især de unge piger har det rigtigt, rigtigt svært. Undersøgelser viser, at de har stress, selvskade og psykiske problemer. Derfor er det meget vigtigt, at vi bevarer Livsliniens nat-åbning, siger hun.

LÆS OGSÅ: Livet er otte år kortere i Grønland

LÆS OGSÅ: Mand vil begå selvmord - men så får politiet en lys idé

LÆS OGSÅ: To begår selvmord efter utroskabslæk: Firma udlover kæmpedusør på hackere

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter makabre drab på 3-årig og...
bt.dk
Medie: Kongelig fartdjævel ræsede...
bt.dk
Efter stort snefald i nat: DMI har en...
bt.dk
Stjernen afslører: Barcelona- og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx