Af - 16/07-15 11:09; Opdateret: 16/07-15 11:31

Salget er eksploderet: Unge storforbruger fortrydelsespillerSalget er eksploderet: Unge storforbruger fortrydelsespiller

Unge, danske kvinder er storforbrugere af fortrydelsespiller, viser ny undersøgelse. Frygten for graviditet er større end bekymringen for at blive smittet med en sexsygdom, siger ekspert.

Bildstrecke im Grossformat »

Knap hver anden unge kvinde har brugt fortrydelsespiller. Sex & Samfund efterlyser seksualundervisning på ungdomsuddannelserne.

Næsten hver anden – 46 procent - unge kvinder med et aktivt sexliv har været forbi apoteket for at købe fortrydelsespiller.

Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for metroxpress blandt et repræsentativt udsnit af danske unge mellem 18 og 29 år.

Ikke alle har råd: Her får unge gratis kondomer
Ikke alle har råd: Her får unge gratis kondomer

Den udbredte brug af fortrydelsespiller understøttes af tal fra Statens Serum Institut: Siden fortrydelsespiller kom i håndkøb i 2001 er forbruget eksploderet. I 2001 blev der solgt omkring 21.000 dagsdoser. Nu bliver der solgt omkring 100.000 om året.

Den udvikling er et gode, mener Sex & Samfund.

- Enhver uønsket graviditet, der bliver forhindret, er godt. Samtidig kan vi se, at antallet er aborter blandt unge kvinder er faldet i takt med udbredelsen af nødprævention, siger projektleder for Sexlinien for Unge Jeppe Hald og tilføjer, at de unge, der ringer ind, er mere bekymrede for, at de er blevet gravide end for sexsygdomme.

Sæson for sex i skoven: Husk at samle kondomerne op
Sæson for sex i skoven: Husk at samle kondomerne op

- Det er ikke så voldsomt at skulle slå en bakterie eller et virus ned, som det er at skulle forholde sig til, om man skal have en abort eller ej. Hvis man er under 18 år, skal forældrene give samtykke til en abort. Og det værste, mange unge ved, er at skulle involvere deres forældre. Derfor fylder risikoen for at være blevet gravid meget hos unge, siger Jeppe Hald.

Den markante stigning i brugen af fortrydelsespiller har ført til spekulationer om, hvorvidt unge kvinder (og mænd) bevidst og planlagt benytter fortrydelsespiller frem for kondom, p-piller eller anden prævention. Men det er kun tilfældet for en meget lille andel på to procent af de 16-29-årige kvinder, konkluderer rapporten 'Kvinders brug af nødprævention' fra 2007 fra Sundhedsstyrelsen

Glem p-piller og kondomer: Denne app lover at forhindre graviditet
Glem p-piller og kondomer: Denne app lover at forhindre graviditet

De tre mest udbredte årsager til, at unge kvinder sluger en fortrydelsespille efter sex er ifølge rapporten:

1) Kondomsvigt (38 procent)
2) Fik ikke anvendt kondom i situationen (23 procent)
3) Havde glemt at tage p-pille (18 procent)

Samtidig viser en undersøgelse fra 2014 fra Sundhedsstyrelsen, at knap halvdelen af landets unge undlod at bruge kondom, sidst de var sammen med en ny partner.

Tallene viser, at der er brug for en vedvarende og tidssvarende seksualundervisning i både folkeskolen og videre på ungdomsuddannelserne, siger Jeppe Hald:

- Det er godt, at nødprævention forhindrer uønskede graviditeter. Men det hjælper ikke mod sexsygdomme.

Unge frygter 'Roskildesyge': Flere testes for kønssygdomme
Unge frygter 'Roskildesyge': Flere testes for kønssygdomme

De seneste tal fra Statens Serum Institut viser, at der i 2013 blev konstateret 17.500 tilfælde af klamydia på landsplan blandt de 15-24 årige. Hvert år smittes cirka 50.000 15-24-årige med klamydia. Mange har altså kønssygdommen uden at være blevet testet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sys Bjerre brød igennem med en sang...
bt.dk
Historisk punktum for dansk...
bt.dk
Nåede at se sit livsværk smuldre: Nu...
bt.dk
Zoologisk Have i København: Uventet...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx