Af - 23/10-13 23:19

Ernæringsekspert har fået penge af BecelErnæringsekspert har fået penge af Becel

En af Danmarks mest kendte ernæringseksperter, Per Brændgaard, har i årevis i medier som BT, DR, Ekstra Bladet, Politiken og Søndagsavisen anbefalet margarine-produktet Becel.

storybild

En af Danmarks mest kendte ernæringseksperter, Per Brændgaard, har i årevis i medier som BT, DR, Ekstra Bladet, Politiken og Søndagsavisen anbefalet margarine-produktet Becel. (Billede: Polfoto)

Men han har undladt at nævne, at han løbende har fået betaling for opgaver, han har løst for fødevaregiganten Unilever, som producerer Becel. De seneste år har han modtaget knap 60.000 kroner, kan metroxpress afsløre fredag.

I fjor sendte han en faktura for rådgivning for Becel-varemærket. I sidste uge var Per Brændgaard i både tv og radio hos DR, hvor han kritiserede tv-programmet ‘Bitz & Frisk’ for at ‘forringe folkesundheden og fylde seerne med løgn’, fordi DR ikke havde taget produkter som Becel med i programmet.

I forbindelse med debatten om programmet var han i kontakt med Unilevers pr-bureau OutCom, som over for Per Brændgaard fremførte Unilevers synspunkter, indrømmer han overfor metroxpress.

- Det, man skal se på, er de faste smørbare margariner som Becel og lignende produkter, som er supersunde, sagde Per Brændgaard i et DR2-program.

"Særdeles utroværdigt"
Heller ikke DR fik at vide, at Unilever i årevis har betalt Per Brændgaard for at løse opgaver for blandt andet Becel.

- Hvis en ekspert løser opgaver for et firma, er det særdeles utroværdigt, problematisk og uklogt at anbefale netop dette firmas produkter, når vedkommende optræder i ekspertrollen i medierne, siger Jens Otto Kjær Hansen, rektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, til metroxpress.

Per Brændgaard siger, at pengene fra Becel-producenten Unilever ikke er grunden til, at han omtaler Becel positivt.

- Jeg forholder mig udelukkende til de evidensbaserede kostråd. Jeg har ikke fået penge for at udtale mig positivt om Becel, og jeg er ikke styret af økonomiske interesser.

Hvorfor oplyser du ikke i medierne, at du arbejder for Unilever?

- Så skulle jeg også oplyse, at jeg arbejder for Arla, siger Brændgaard, som fortæller, at han ikke har udført arbejde for Arla-produkterne Kærgården og Lurpak. De produkter konkurrerer med Becel.

- Hvis Unilever laver et dårligt produkt, så siger jeg også gerne det i medierne, siger Brændgaard, som understreger, at han har ydet ‘ernæringsfaglig rådgivning’ til Unilever.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx