02/04-14 23:47

Ekstraregning til Danmark på 600 mio. kr.Ekstraregning til Danmark på 600 mio. kr.

Dansk-svensk projekt om verdens største mikroskop bliver meget dyrere end oprindeligt beregnet.

storybild

(Billede: Polfoto)

Det kommer nu til at koste danskerne en uforudset regning på over en halv milliard kroner, at Danmark har indgået et partnerskab med svenskerne om at bygge Nordens største og mest avancerede forskningsanlæg i Lund i Sverige.

Det skriver Jyllands-Posten torsdag.

Oprindeligt skulle Danmark poste 1,4 milliarder kroner i neutronstråleanlægget European Spallation Source (ESS), som bliver verdens største mikroskop.

Men den såkaldte neutronkanon, som skal trække tusindvis af forskere til Øresundsregionen, bliver dyrere end oprindeligt beregnet. Det betyder, at Danmark skal bidrage med to milliarder kroner.

Ekstraregningen på 600 millioner kroner, der fremgår af et aktstykke fra uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R), skal torsdag behandles i Folketingets finansudvalg.

Millionregningen mødes med forbløffelse i flere politiske partier, hvilket betyder, at Sofie Carsten Nielsen efter alt at dømme ikke kan få godkendt bevillingen torsdag.

Finansordfører René Christensen, Dansk Folkeparti, stiller sig yderst kritisk over for anmodningen om flere penge.

- Det er helt vildt, at der nu kommer en ekstraregning til danskerne på 600 millioner kroner til et forskningsanlæg, som end ikke bygges i Danmark. Man kunne bygge tre store, moderne tresporede folkeskoler for det beløb, siger han til Jyllands-Posten.

Ole Birk Olesen, finansordfører i Liberal Alliance, kalder det en "opsigtvækkende budgetforhøjelse" og kræver yderligere oplysninger.


/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekspert: Det kan kokain-anklagen...
bt.dk
Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Kendt shoppingcenter udvider: Nu...
bt.dk
Verdens næststørste butikskæde på vej...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx