Af - 30/05-16 14:08; Opdateret: 30/05-16 15:16

Professor: Du har pligt til at dope dig til et bedre eksamensresultatProfessor: Du har pligt til at dope dig til et bedre eksamensresultat

Ville du få en højere karakter, hvis du var mindre nervøs? Eller var bedre til at koncentrere dig? Så er præstationsfremmende studydrugs en god idé, mener professor i etik

storybild

(Billede: Torben Christensen)

Ville du få en bedre karakter, hvis du var mindre nervøs? Eller hvis du kunne koncentrere dig bedre om teksten, når du læste til eksamen? Så burde du måske tage medicin som betablokkere eller ritalin.

Et stigende antal unge får recept på medicin, der kan holde eksamensnerverne i ro, og det er ikke nødvendigvis særligt problematisk.

Professor i etik, Thomas Søbirk Petersen, mener, det kan være en fordel, hvis unge føler sig pressede til at tage præstationsfremmende medicin, forudsat at det er lovligt og sikkert.

“De, der ikke er så gode til at præstere, ville blive bedre, og man ville på den måde kunne hæve bunden. Det ser jeg ingen problemer i", siger Thomas Søbirk Petersen og fortsætter:

"Så givet, at medicinerne er lovlige og sikre, kunne man godt sige, at det burde være en pligt for nogen at optimere deres præstationer”.

Studerende: Fokus på karakterer gør stoffer fristende
Studerende: Fokus på karakterer gør stoffer fristende

Thomas Søbirk Petersen påpeger, at han ikke er modstander af, at et præstationsfremmende stof som ritalin, (der bruges til at behandle ADHD, red.), bør være lovligt som præstationsfremmende studydrug, så længe det er sikkert for dem, der tager det.

Studerende tager medicin for at præstere
Studerende tager medicin for at præstere

Klavs Birkholm, der har lavet en rapport om optimering af hjernen for Etisk råd, mener dog at, det er etisk uansvarligt at sige, at nogle unge har pligt til at optimere deres præstationer ved hjælp af studydrugs.

“Mange eksperter bagataliserer desværre problemerne med disse stoffer. Og det er ikke et nemt at være mod disse stoffer, for det er at gå op imod konkurrencestatens krav til de unge som er under stort pres for at kunne klare sig.”

'Study drugs' hærger universiteterne: Her er det værst
'Study drugs' hærger universiteterne: Her er det værst

Han mener også, at det vil lægge et pres på de unge, der ikke anvender præstationsfremmende midler.

“De unge, som ikke vil bruge dem, kommer under pres for at gøre det alligevel for at klare sig i konkurrencen, og det er etisk problematisk.”

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Støjberg efter minister-exit: Min...
bt.dk
Populær tv-vært sælger luksusvillaen...
bt.dk
Skal vidne i retten: Hun kan blive...
bt.dk
Blev pludselig berømt som Wozniackis...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx