Af - 27/01-15 12:05

Ekspert: Derfor må du aldrig gemme dine kogte risEkspert: Derfor må du aldrig gemme dine kogte ris

Ernæringsekspert advarer mod at gemme kogte ris.

storybild

Det kan få sundhedsmæssige konsekvenser at gemme den kogte ris til dagen efter. (Billede: Polfoto)

Hører du til dem, der gemmer resterne af middagens ris til næste aften, risikerer du at give både dig selv og familien et grimt mavetilfælde.

For de uskyldigt udseende kogte ris kan nemlig medføre madforgiftning med bakterien , B. cereus, som kan give kvalme og opkastning i løbet af mellem 1 og 5 timer efter, at du har spist de genopvarmede ris.

- Man bør ikke gemme ris til næste dag. I stedet skal vi lære kun at koge, hvad vi skal bruge med det samme og så smide en eventuel mindre rest ud, advarer lektor Preben Vestergaard Hansen, fra Professionshøjskolen, Metropol.

Stor undersøgelse: Derfor skal du spise grød hver dag
Stor undersøgelse: Derfor skal du spise grød hver dag

Mindst 50.000 til 75.000 danskere bliver hvert år ramt af en fødevarebåren sygdom ifølge Fødevarestyrelsen, og når risrester er blandt de sygdomsfremkaldende fødevarer skyldes det ifølge Seruminstituttet, at de tørre ris indeholder nogle særlige sporer, som udvikler sig til bakterien B. cereus, når risene koges og køles ned igen.

- Bakterien fører til madforgiftning, da den sætter sig som et giftstof i tarmen, forklarer Seruminstituttets seniorforsker, Sten Ethelberg, som ikke har tal på, hvor mange danskere der bliver syge af ris derhjemme.

- Det er svært at sige hvor mange danskere der bliver syge af opvarmede ris.

Men vi ved at cirka 10 procent af de større udbrud af sygdomme i 2013 stammede fra bakterien B. cereus, forklarer Steen Ethelberg, som især har registreret de større udbrud af rissyge kunder hos restauranter, hvor ris traditionelt koges op, får lov at stå i længere tid i gryden og så koges op igen til nye kunder.

LÆS OGSÅ: Tarmbakterie og insekter fundet i fødevarer

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx