Af - 15/05-15 14:37; Opdateret: 15/05-15 16:11

16-årige Mathias fik hjertestop fire gange: Tager du stilling til organdonation?16-årige Mathias fik hjertestop fire gange: Tager du stilling til organdonation?

Den unge knægt har meldt sig til kampagnen 'Giv livet videre' i håbet om, at det kan redde andres liv.

Bildstrecke im Grossformat »

Se billederne af Mathias både før og efter operationen.

- Mathias er stort set aldrig hjemme, efter at han har fået det nye hjerte. Det er virkelig dejligt, at han er så frisk igen.

Sådan lyder det fra Helle Reimers Dahlgaard til metroxpress. Hun er mor til Mathias Reimers Olesen, der sidste efterår fik sit 'gamle' liv tilbage, da han efter godt og vel et års ventetid fik en hjertetransplantation.

Og det ikke kun moderen, der er glad for, at Mathias er på benene igen. Det er den 16-årige dreng fra Rødekro også selv.

- I dag kan jeg lave alt det, som jeg gjorde, før jeg blev syg. Jeg kan virkelig nyde livet ved at arbejde og hygge med vennerne, siger han til metroxpress, mens motorerne fra crosserne i baggrunden brummer løs.

- Det er bare en lungebetændelse
Men tilbage i 2013 var det en helt anden situation med den dengang 14-årige Mathias. For den ellers så robuste dreng var begyndt at få større og større problemer med at trække vejret og gispede efter det.

Derfor besluttede Mathias' mor og far den 2. november 2013 at tage deres søn med til vagtlægen på Aabenraa sygehus.

- Da vi kommer ind, kan de høre, at der noget galt og mener, at det er en lungebetændelse. De vælger derfor at give os noget penicillin med hjem. Men der går kun en time eller to herefter, hvor jeg tænker, at det altså er for voldsomt. Derfor tager vi til vagtlægen igen, siger Helle Reimers Dahlgaard og fortsætter:

- På Aabenraa Sygehus fortæller de, at Mathias skal på en børneafdeling, hvilket betyder, at vi skal tage til Sønderborg Sygehus. Her går der yderligere tre dage, før en speciallæge får kigget på Mathias og finder ud af, at der er en mislyd på hans hjerte.

Efter lægen har konstateret, at Mathias' hjerte ikke lyder normalt, så vælger man at sende ham til Odense Universitetshospital. Her er han dog kun i kort tid, hvor han bliver udstyret med alverdens slanger på intensiv afdelingen, da de vurderer, at han skal sendes til specialisterne i Skejby med det samme.

TEGN ET AR OG RED LIV1. Meld dig i donorregistret på www.givlivetvidere.dk/registrer2. Tegn et ar på dig selv3. Tag et billede med mobilen4. Del det #givlivetvidere5. Giv tre venner en udfordring

Posted by Giv livet videre on 29. april 2015

Her tror lægerne i første omgang, at de kan klare det medicinsk. Men Mathias bliver aldrig rigtig bedre og bliver forpustet efter bare 10 skridt. Den 11. december 2013 finder lægerne så ud af, at det står slemt til, og Mathias bliver indlagt på intensiv.

- Nogle dage efter ringer de fra Skejby en morgen og fortæller, at Mathias har haft noget hjerteflimmer, hvilket vi ikke ved, hvad betyder på det tidspunkt. Derfor tager vi den lidt med ro, men kommer faktisk op til Mathias og finder ud af, at han har haft sit første hjertestop, siger Mathias' mor og uddyber:

- Her vidste jeg slet ikke, hvad jeg skulle gøre af mig selv. Da han kommer til sig selv og vågner op efter hjertestoppet, der spørger han, om han har fået sit nye hjerte? Det rammer mig virkelig, og jeg bliver stadig berørt af det i dag.

- I løbet af de følgende to til tre døgn får Mathias fire hjertestop, og her knækker filmen fuldstændig for mig, lyder det fra Helle Reimers Dahlgaard.

Efter disse hændelser vælger lægerne,der ikke længere mener, at de kan forsvare at genoplive den 14-årige dreng, i sammenråd med familien, at han skal lægges i kunstig koma. Samtidig sættes Mathias på akutlisten for organdonation i hele Norden.

- Vi får fortalt, at der kun kommer ét til to af den slags hjerter, som Mathias har brug for, om året. Da vi når til den 19. december, kan man se, at han bliver svagere og svagere, fordi hans eget hjerte kun pumper med 5-10 procent. Derfor beslutter man at give ham en hjertepumpe og operere den til Mathias' krop, fortæller moderen.

- Mor er på vej
Mathias giver selv udtryk for, at han ikke kan huske særlig meget fra den periode. Det eneste, han ønskede, var, at han kunne være med til sin lillesøsters konfirmation samt sin egen 15-årige fødselsdag med det forbehold, at han selvfølgelig skulle stå standby, hvis lægerne pludselig ringede og fortalte, at de havde et hjerte til ham.

Opkaldet kom ikke sidste forår, hvilket betød, at han kunne fejre både sin søster og sig selv.

Men tilbage i september kom den forløsende melding endelig. Her var Mathias blevet indlagt, som det var sket adskillige gange undervejs, fordi der var problemer med hjertepumpens batterier.

- En nat kom en overlæge ind og sagde; 'vi har et hjerte til dig.' Min far og jeg udbrød straks; 'hvad?' Overlægen gentog og sagde; 'jamen, vi har et hjerte til dig. Er det noget, som du vil have,' siger Mathias Reimers Olesen og fortsætter:

- Vi svarede ham; 'ja, hvad var det lige, du sagde?' Overlægen gentog igen, og jeg blev efterfølgende gjort klar til operationen.

Hjemme i Rødekro lå Helle Reimers Dahlgaard i sin seng og var ikke klar på den melding:

- Mathias' far ringer klokken halv to om natten og fortæller ligeså stille; 'der er kommet et hjerte.' Jeg tudbrølede ligeså snart, at jeg fik den besked.

- Jeg skrev også straks en besked til Mathias, at mor er på vej, og jeg elsker dig virkelig højt. Jeg vidste jo ikke, om jeg kunne nå at komme op til Skejby for at se Mathias, inden operationen gik i gang, siger hun og forklarer videre:

- Min datter vågnede og kom ud for at spørge om, hvorfor jeg græd. Her kunne jeg endelig fortælle hende, at det var nu, og jeg græd af lykke over, at der nu skulle ske noget, selvom jeg var pisse bange for uvisheden.

For Mathias var det også en rar besked at få:

- Det var det, der skulle til, for at jeg kunne få mit liv tilbage og komme hjem til vennerne. Jeg skulle bare have det hjerte, så jeg kunne føle mig fri igen. Derfor var jeg ikke rigtig nervøs, da det endelig skete.

Tag stilling for dine efterladte
Operationen startede den efterfølgende september-morgen og varede 11,5 timer. Men hjertet og Mathias' krop havde i første omgang nogle problemer med at samarbejde, hvilket betød, at han kom på operationsbordet yderligere to gange.

- Der knækker filmen for mig igen, da det er en alt for stor følelsesmæssig rutschetur på få dage. Det er bare så hårdt, siger Helle Reimers Dahlgaard.

Men heldigvis er den 16-årige dreng i fuld vigør igen, hvor lægerne ved det sidste kontrolbesøg for en uge siden fortalte, at alt var i den skønneste orden.

Det var derfor heller ikke nogen svær beslutning for Mathias at sige ja til kampagnen 'Giv livet videre', der skal sikre, at flere personer får taget stilling til organdonation.

- Det er et godt budskab. Jeg synes virkelig, at folk skal tage stilling – og det gælder også unge mennesker, siger han og uddyber:

- En 20-årig fyr kan jo også miste livet, hvor det så vil være bedre for den efterladtes familie ikke at skulle tage stilling til organdonation i sådan en svær situation. Men i stedet har du gjort det for dem og givet udtryk for, hvad du ønskede i netop den situation.

Og det er især noget, som knægten fra Rødekro er kommet til at tænke mere over, efter at han fået talt hele sygdomsforløbet igennem med sin familie.

- Det har især været i de situationer, hvor vi efter sygdommen har fået snakket igennem om, hvordan de har oplevet det hele. Her har de nemlig fortalt mig, at de frygtede at miste mig. Det har virkelig været en hård situation for dem, lyder det fra Mathias.

TEGN ET AR OG RED OP TIL 7 LIVHver 14. dag dør en dansker, som har ventet forgæves på et nyt organ. Det kan DU nu gøre...

Posted by Giv livet videre on 28. april 2015

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dårlig stemning i X Factor-studiet:...
bt.dk
Her er Danmarks dyreste lejebolig
bt.dk
'X Factor'-favorit mistede sin far:...
bt.dk
Din soveposition bestemmer din hovedpude
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx