Af - 11/02-16 15:16; Opdateret: 11/02-16 16:19

Grimhøj-talsmand efter ballade: De vil smide mig ud - hvor er min ytringsfrihed?Grimhøj-talsmand efter ballade: De vil smide mig ud - hvor er min ytringsfrihed?

Oussama El-Saadi er forundret over de mange negative reaktioner på hans udmelding om, at man skal tænke sig ekstra godt om, inden man adskiller familier med barnebrude.

storybild

Oussama El-Saadi fra den omstridte Grimhøjmoské i Aarhus Vest. (Billede: Polfoto/Arkiv)

- Hold nu op med at citere folk fra den moské. Den skal lukkes – hellere i dag end i morgen.

- Jeg vil skide på, det er deres kultur.

- Fuck hans mundlort, det er fucking pædofili, og det er SYGT!

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

Reaktionerne efter Oussama El-Saadis interview i metroxpress, hvor han forklarer sit syn på barnebrude i Danmark, har været massive.

I interviewet understregede Grimhøj-moskéens Oussama El-Saadi, at man er nødt til at have den ekstraordinære flygtningesituation in mente, inden man adskiller flygtningefamilier, fordi bruden er under 18 år.

Grimhøj-talsmand om 14 årige brude: Vi skal acceptere deres kultur
Grimhøj-talsmand om 14 årige brude: Vi skal acceptere deres kultur

- Man skal kigge på sagerne med forskellige vinkler. Det er en ekstraordinær humanitær situation, og jeg synes, man skal passe på de her familier. De er jo gift, og selv om manden er dobbelt så gammel, så har de opbygget en familie. Vi er nødt til at acceptere, at det er en anden kultur, og vi ikke kan ødelægge familielivet, sagde han blandt andet.

Udmeldingen har ført til hundredvis af vrede kommentarer på sociale medier. Hovedparten af indlæggene indeholder pointen, at asylansøgerne må følge danske regler, når de kommer til landet.

Det er Oussama El-Saadi enig i, men han understreger igen, at man er nødt til at sætte sig ind i familiernes situation.

- Selvfølgelig skal det ikke ske i Danmark. Men det er en ekstraordinær humanitær situation. Se nu på sagen fra en anden side. De kommer til et land, hvor de ikke kender reglerne. Det er ikke nemt for en familie, at de bliver adskilt.

Støjberg vil adskille 27 barnebrude fra ægtefæller
Støjberg vil adskille 27 barnebrude fra ægtefæller

Oussama El-Saadi er overrasket over de kraftige reaktioner på sociale medier. Selv mener han, at han forsøger at give debatten en nuance ved at forklare asylansøgernes situation fra et anderledes perspektiv. Og han er klar med en røffel til de vrede danskere:

Jeg vil bare gerne hjælp med at give en forståelse af de andre kulturer. Jeg vil have, man ser sagen fra en anden vinkel. Men når jeg åbner munden, siger alle, jeg skal ud af landet. Hvor er ytringsfriheden?

- Jeg er dansk. Skal vi ikke acceptere hinanden? Folk ødelægger Danmark og landets værdier med de her udmeldinger. Jeg føler, det er min pligt at forsøge at give en dybere forståelse, siger Oussama El-Saadi, der samtidig efterlyser, at folk genlæser hans citater og ikke bare kigger på overskrifterne.

Inger Støjberg greb i går ind på området og bad Udlændingestyrelsen om at sørge for, at ingen asylansøgere under 18 år må bo sammen med deres ægtefæller eller samlever. Det møder accept fra Grimhøj-talsmanden.

Som jeg igen og igen har sagt, så skal man kigge på sagen fra en humanitær side. Men man må acceptere regeringens valg. Jeg siger min mening, de siger deres mening. Men jeg accepterer, at regeringen bestemmer.

Støjberg: Stop for at mænd kan bo med barnebrude
Støjberg: Stop for at mænd kan bo med barnebrude

Fra politisk side er flere også efter Oussama El-Saadi. Blandt andre Konservatives socialordfører Mette Abildgaard, der på Facebook kalder Grimhøj-talsmanden for 'ekstrem'.

- Oussama El-Saadi argumenterer for, at vi skal acceptere det her, da det er en del af deres kultur, og derfor skal de have lov at tage det med til Danmark. Men det er provokerende, for vi skal ikke acceptere alle kulturer. Vi har normer og værdier, og dem skal man saftsuseme værne om.

Mette Abildgaard mener, man bør vurdere hver enkelt sag med barnebrude hver for sig.

Hvis kvinden er 17 år, og manden er 18 år, så virker det som et ligeværdigt forhold. Men når en 15-årig eller 16-årig er gift med grandvoksne mænd, så har jeg svært ved at se, at man skal acceptere det. Man må tage en snak med kvinden og høre, hvad hun er interesseret i. Kvinderne skal oplyses og vide, at de har en valgmulighed.

Johanne om barnebrude: Lad 17-årige sove med 20-årige
Johanne om barnebrude: Lad 17-årige sove med 20-årige

Det er i tråd med Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen, som oven på debatten siger følgende til metroxpress:

- Vi skal selvfølgelig ikke skille en familien eller et par fra hinanden, der blot er et par år fra hinanden - især ikke, når de har små børn. Vi bør derfor vurderer sagerne individuelt og ikke bare skille dem ad per automatik. Der er jo ikke noget galt i, at en 17-årig finder sammen med en 18-årig, eller en som er et par år ældre. Der, vi skal gribe ind, er, hvor der har været tvang, og hvor vi skal beskytte den ene part.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx