Af Ritzau - 02/11-16 15:54

Minister satser på lavere medicinpriser med nordisk aftaleMinister satser på lavere medicinpriser med nordisk aftale

Med nordisk samarbejde om medicinindkøb står landene stærkere over for industrien, siger sundhedsministeren.

storybild

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) arbejder på at få en aftale om større nordisk samarbejde på medicinområdet. Det skal give Danmark og de øvrige lande en stærkere forhandlingsposition over for medicinalindustrien, når der skal indkøbes sygehusmedicin. (Billede: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson)

Nordisk Råd presser på for at få de nordiske lande til at lave en aftale om fælles indkøb af medicin. Det vil hæve kvaliteten og sænke prisen, lyder argumentet.

Men de nordiske politikere i rådet sparker en åben dør ind, lyder svaret fra sundhedsminister Sophie Løhde (V). Nordisk Ministerråd, der er de nordiske regeringers officielle samarbejdsorgan, er på trapperne med en kortlægning af området.

- På den baggrund skal vi til foråret vurdere, hvor der er potentiale for at kunne øge samarbejdet på tværs af landene - og dermed også øge vores forhandlingsmagt over for industrien, siger hun.

Spørgsmål: Hvor langt er vi fra en aftale, hvor vi kan spare penge på indkøb af medicin?

- Meget kan allerede gøres nu i de enkelte lande. Jeg indgik for nylig en prisaftale med Lægemiddelindustriforeningen og Danske Regioner med den største rabataftale nogensinde på sygehusmedicin.

- Så det er ikke et enten/eller-spørgsmål. Vi skal gøre noget hver især, men vi skal også se på mulighederne for at samarbejde.

Norge og Sverige laver omkostning-effekt-analyser. Her ser man på, hvad den sundhedsmæssige gevinst af et medicinindkøb er i forhold til omkostningerne.

Spørgsmål: Kan du støtte en nordisk aftale med omkostningsanalyser?

- Jeg ser meget gerne et øget nordisk samarbejde, hvor der er et uudnyttet potentiale. Derfor bliver det heller ikke Danmark, der står i vejen for et nordisk samarbejde, siger Sophie Løhde.

- Men det kræver, at alle lande er lige så ivrige efter at lave et fælles samarbejde. Det forudsætter, at svenskerne og andre er lige så positive, som vi er.

Spørgsmål: Oplever du, at der er lande, der blokerer for en aftale?

- Jeg oplever i hvert fald, at landene har forskellige positioner og interesser.

- Forslaget om i højere grad at udveksle prisoplysninger hviler på den forudsætning, at landene er villige til at udveksle oplysninger. Den villighed er ikke altid lige stor.

Udveksling af prisoplysninger på konkret medicin er ellers en af de ting, Danmark kan få meget ud af, påpeger Sophie Løhde:

- Den danske indkøbsorganisation har kunnet få større rabatter i de tilfælde, hvor vi har fået viden om de norske rabatprocenter.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Verdensmester om doping-mistænkt...
bt.dk
Folk gør tykt grin med Fakta efter...
bt.dk
Han kom alene tilbage fra...
bt.dk
FCK færdige i Europa League: Én mand...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx