Af Benjamin Krogh - 11/09-15 06:51

Regeringen vil trods panderynker blive i EU-asylaftaleRegeringen vil trods panderynker blive i EU-asylaftale

Danmark skal fortsat være en del af Dublin-aftalen, lyder det i et notat, selvom statsministeren er bekymret.

storybild

Dublin-forordning eller ej? Fælles EU-asylpolitik eller ej?

En flygtningestrøm ind over de danske grænser har sat asyl- og flygtningepolitik i toppen af regeringens dagsorden, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er ifølge Jyllands-Posten bekymret for, at Danmark mister herredømmet over sin egen udlændingepolitik.

Han frygter, at Danmark enten bliver tvunget ind i de kommende flygtningekvoter, eller at vi må forlade Dublin-samarbejdet, hvilket med stor sandsynlighed vil gøre Danmark til asylmagnet i Europa.

Sveriges statsminister: Danmark skal registrere flygtninge
Sveriges statsminister: Danmark skal registrere flygtninge

En række kilder bekræfter Løkkes bekymring over for Jyllands-Posten forud for de kommende måneders storpolitiske opgør i Europa om flygtningestrømmen.

Statsministeren har ved flere lejligheder gjort det klart, at Danmark på grund af retsforbeholdet hverken skal eller vil tage del i EU-planen om en kvotefordeling af 160.000 flygtninge og migranter i Europa.

Men trods bekymringerne vil regeringen forsøge at holde Danmark i den såkaldte Dublin-forordning, som udgør selve rammen for EU's mere permanente omfordeling af flygtninge, skriver Politiken.

Irland siger ja til 2900 ekstra flygtninge trods undtagelse
Irland siger ja til 2900 ekstra flygtninge trods undtagelse

Af et notat, der udstikker regeringens linje forud for mandagens EU-møde, fremgår det sort på hvidt, at regeringen lægger "stor vægt på at forblive en del af Dublin-systemet".

Danmark er en del af Dublin-forordningen gennem en parallelaftale, som betyder, at Danmark kan sende flygtninge tilbage til andre EU-lande.

Men systemet er reelt brudt sammen og skal udbygges. Derfor skal Danmark beslutte, om man skal tilslutte sig en mere omsiggribende model, eller om samarbejdet helt skal ophøre.

Thulesen: Flygtninge skal sendes tilbage til Tyskland
Thulesen: Flygtninge skal sendes tilbage til Tyskland

- Ifølge parallelaftalen skal Danmark give meddelelse til Kommissionen, hvorvidt Danmark agter at gennemføre forordningsændringen. Sker dette ikke inden for angivne tidsfrister, betragtes parallelaftalen om Danmarks deltagelse i Dublin- og Eurodac-forordningerne som opsagt, står der ifølge Politiken og Jyllands-Posten i notatet.

Ifølge EU-ekspert Marlene Wind vil et exit fra forordningen virke som en magnet for menneskesmuglere.

- Hvis vi ikke er med i Dublin-samarbejdet, vil det gøre os til et fristed for menneskesmuglere, siger Wind, som dog tilføjer, at det er for tidligt at fastslå, hvor de politiske forhandlinger ender.

/ritzau/

LÆS OGSÅ: Søren Pind: Politiet har handlet korrekt

LÆS OGSÅ: Politichef: Vi handler fuldstændig efter bogen

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx