Danske eksperter er overbevist: Populær kur hjælper mod barnløshedDanske eksperter er overbevist: Populær kur hjælper mod barnløshed

Danske kvinder i fertilitetsbehandling tager ofte i mod tilbud om akupunktur til trods for, at videnskabelige studier sår tvivl om effekten. Tre danske eksperter er dog overbevist om at nålene øger chancen for at blive gravid.

storybild

Dea Korgaard Madsen har besluttet sig for at prøve akupunktur i håbet om at blive gravid. Privatfoto (Billede: Polfoto)

Når danske kvinder forgæves kæmper for at blive gravide, supplerer de ofte deres fertilitetsbehandling med akupunktur. Det er en god ide, mener danske eksperter selvom der ikke er evidens for, at det virker.

- Omkring 90 procent af vores patienter, der går igennem kunstig befrugtning, bruger tilbuddet, siger Marianne Søs Krogslund fra Fertilitetsklinikken Trianglen.

Hun er medforfatter på et studie, der viser en øget chance for graviditet, når kvinden får nålebehandling.

- Det, vi håber og tror, er, at blodtilførslen til livmoderen bliver øget, og dermed bliver slimhinden tykkere. Når den bliver det, har ægget lettere ved at sætte sig fast, siger hun.

Imidlertid slår eksempelvis et litteraturstudie fra Homerton University Hospital i London sidste år fast, at der ikke er bevis for, at nålene øger chancen for ønskebarnet.

Men næstformand for Dansk Fertilitetsselskab og speciallæge på Maigaard Fertilitetsklinik, John Kirk, fortæller, at ”noget tyder på, at nogle kvinder, kan have gavn af akupunktur.”

Par søger fertilitets-behandling uden at dyrke sex
Par søger fertilitets-behandling uden at dyrke sex

- Der er noget i akupunkturen, som kvinder, der har svært ved at få børn, har glæde af, men jeg har ikke evidens for det, siger han.

- Det er en god ide at give samtidigt. I kinesisk medicin styrer leveren reproduktionsorganerne, så stimulation med akupunktur, der bringer leveren i balance vil bestemt øge chancen for at blive gravid, siger Henrik Hoff-Hansen, æresdoktor i kinesisk medicin ved Bejiing Universitet:

Dea Korgaard Madsen har forsøgt at blive gravid i to år. Hun vil nu prøve akupunktur, inden sit sidste offentligt betalte forsøg på at blive befrugtet, selvom hun godt ved, at videnskaben ikke kan give klare svar på, om det kan betale sig at give de 500 kroner, det koster pr. gang.

- Når man kæmper så meget for at få et barn, gør man bare alt. Der er ikke nogen pris, der kan stå i vejen for det, vi gerne vil have, siger hun.


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx