Af - 28/04-15 07:15

Minister vil ikke betale for hospice til hundredvis af dødssyge børnMinister vil ikke betale for hospice til hundredvis af dødssyge børn

Et nyt hospice til uhelbredeligt syge børn lever på lånt tid af penge fra private fonde. Venstre og Dansk Folkeparti vil sikre tilbud om børnehospice med skattekroner, men minister siger nej.

Bildstrecke im Grossformat »
René og Sandra nåede kun at være forældre i små fem måneder Nord fik hyppigt epileptiske anfald, og derfor skulle hans forældre konstant stå klar med medicin René og Sandra ønsker, at de kunne have fået hjælp og aflastning på et børnehospice - Lægerne mente ikke, at Nord var bevidst om noget som helst, men jeg er overbevist om noget andet. Han kunne tydeligt mærke om han var oppe ved nogen, han kendte, g han blomstrede op, når han kom hjem fra sygehusene, siger René. Nick Hækkerup er den ansvarlige minister på området. Han har svaret følgende på metroxpress spørgsmål om, hvorvidt et eller flere børnehospicer skal finansieres gennem finansloven. - Det må være utroligt hårdt at have et barn med en uhelbredelig sygdom, og min holdning er, at vi skal gøre, hvad vi kan, for at hjælpe familierne og sikre, at børnenes sidste tid bliver så god som overhovedet muligt. - Vi har i regeringen sat 60 millioner kr. af til, at sygehusene kan oprette flere hold af sundhedspersoner, som er specialister i smertelindring, der kan tage hjem til familierne og hjælpe dem der. Som sundhedsminister har jeg også været med til at finde 12 millioner kr. på satspuljen til, at der kan gives tilskud til aflastningspladser, hvor familier med børn, som for eksempel har kræft, kan få hjælp. - Vi er i fuld gang med at styrke indsatsen over for familier, der står i meget svær situation. Og jeg vil følge de initiativer, der sættes i gang, så vi kan samle op på erfaringerne og vurdere, om der er behov for at gøre endnu mere.

Danmarks første børnehospice åbner 1. november for uhelbredeligt syge børn og deres familier. Men penge til driften kommer fra private, og stedets fremtid er usikker. For mens hospicer til døende voksne er betalt af staten, gælder samme tilbud ikke for de over 100 børn, der hvert år dør af en uhelbredelig sygdom.

LÆS HISTORIEN OM RENÉ DER FORTÆLLER OM BEHOVET FOR BØRNEHOSPICE EFTER, AT HAN SELV MISTEDE SIN SØN TIL EN UHELBREDELIG SYGDOM FEM MÅNENDER EFTER FØDSLEN.

Thomas Feveile, der er hospicechef på Sankt Lukas Hospice i Hellerup, hvor de første fire pladser til dødssyge børn åbner, fortæller, at børnehospicets overlevelse afhænger af finansloven.

- Vi kan sammen med private fonde starte det her med et begrænset antal senge i et begrænset antal år. Skal det vare ved, skal der være politisk opbakning, siger han.

Døende mor får ønske opfyldt: Overværer datters dimission fra hospiceseng
Døende mor får ønske opfyldt: Overværer datters dimission fra hospiceseng

Blink 182-stjerne opfylder døende fans højeste ønske
Blink 182-stjerne opfylder døende fans højeste ønske

Vi ved fra voksenområdet, at man er belastet som pårørende. Hvis det er lang tid, det står på, så der er ingen tvivl om, at det vil have en betydning, hvis man kan aflaste hele familien som familie, både med at have et fælles sted at være og blive aflastet – og at kunne trække på eksperter eksempelvis i eget hjem, siger Helle Timm, centerchef i Videncenter for Rehabilitering og Palliation

Den opbakning får han fra Venstre og Dansk Folkeparti:

- I vores finanslovsudspil har vi afsat flere penge til en styrket smertelindrende indsats for uhelbredeligt syge børn. De og deres familie er i en sindssyg svær situation, hvor de har behov for aflastning og støtte i sygdomsforløbet, siger sundhedsordfører Sophie Løhde.

Liselott Blixt stemmer i:

- Jeg mener, at vi skal have puttet det ind i finansloven på samme måde som med et almindelig hospice, hvor man laver en aftale med regionerne, siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører.

Men Sundhedsministeren vil satse på udgående specialisthold.

- Vi har i regeringen sat 60 millioner kroner af til, at sygehusene kan oprette flere hold af sundhedspersoner, som er specialister i smertelindring, der kan tage hjem til familierne og hjælpe dem der. Som sundhedsminister har jeg også været med til at finde 12 millioner kr. på satspuljen til, at der kan gives tilskud til aflastningspladser, hvor familier med børn, som for eksempel har kræft, kan få hjælp, siger Nick Hækkerup.

Kendt dansk billedkunstner er død
Kendt dansk billedkunstner er død

Hun troede, hun havde få uger tilbage: 25-årig i vild bedring efter sit bryllup
Hun troede, hun havde få uger tilbage: 25-årig i vild bedring efter sit bryllup

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx