Af Sebastian Kirk - 04/04-18 22:29

Danske unge er blevet fattigere siden finanskrisenDanske unge er blevet fattigere siden finanskrisen

Selv om den danske økonomi generelt er i opsving, sakker særligt de unge bagud, viser ny analyse.

storybild

Danske unge har i højere grad fået lommesmerter, siden finanskrisen sluttede.

Danmarks økonomi er »bomstærk«, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han i august sidste år gjorde status på rigets tilstand efter finanskrisen.

Men ikke alle er så optimistiske. For siden krisen sluttede i 2010 er skellet mellem rig og fattig kun blevet større, og danske unge under 30 år har i dag færre penge end dengang. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

»Der er godt nok vækst i hele samfundet, men vi ser nu, at de unge ikke bare sakker bagud, men faktisk har faldende indkomster. Det er noget nyt, at det er sådan i Danmark,« siger analysechef Jonas Juul og fortsætter:

»Den gruppe, vi særligt bekymrer os for, er de enlige unge med børn. Det er nogle af de børn, der i forvejen har de dårligste kort på hånden, når de vokser op, og de kort er nu blevet endnu værre.«

Han peger på det faktum, at forholdene for unge på kontanthjælp er blevet ringere, som en mulig forklaring. Den tese køber seniorforsker Lars Benjaminsen fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive). Skævvridningen rammer især den såkaldte 'restgruppe' - cirka hver tiende ung - der hverken er i arbejde eller under uddannelse, påpeger han:

»Der er en gruppe af unge, som har svært ved at få fodfæste i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet i et meget konkurrencepræget samfund. Og det er vigtigt at holde øje med, om den tendens generelt er blevet forstærket. Man risikerer at tabe den gruppe,« siger Lars Benjaminsen.

»Det kan være vanskeligt for dem at betale helt basale boligudgifter, og de kan have afsavn i forhold til at deltage i aktiviteter, der ellers er helt almindelige for andre unge. Og det kan være med til at betyde, at de kommer til at stå uden for samfundet,« supplerer han.

»Den længere serie af reformer, der har været af kontanthjælpen, har været med til at gøre, at de her unge har meget få penge.«

Lars Benjaminsen, Vive

Jonas Juul mener, politikerne bør tage affære, inden uligheden løber løbsk:

»Det her bør være en øjenåbner. Siden 2002 har der været rigtig meget fokus på skattelettelser til toppen og på at stramme på overførselsindkomster. Man kan spørge sig selv, om vi er gået for langt med de reformer, der er gennemført de sidste år.«

S: Har vi ikke lært noget?

Det er 'uforståeligt', at uligheden i Danmark bliver større år for år, mens økonomien generelt vækster, mener Socialdemokratiets velfærdsordfører Magnus Heunicke.

»Det er, som om vi på det her område slet ikke har lært noget af finanskrisen, som blev drevet frem af grådighed og ulighed. Fordi svaret er jo ikke mere ulighed,« siger han.

Han mener, regeringen bruger for mange penge på skattelettelser og i øvrigt har for lidt fokus på at skabe lighed i samfundet.

»Vi ved, at hvis du vokser op med fattigdom, så mærker det dig for livet. Og Danmark burde ikke være et land, hvor der er en stigning i børnefamiliers fattigdom,« siger han.

Metroxpress har forgæves forsøgt at få en kommentar fra regeringspartierne.


Rapporten

Arbejderbevægelsens Erhvervsråds har kigget på danskernes indkomst fra 2010-16. Studerende er ikke medregnet. Analysen viser blandt andet følgende:

  • Enlige unge under 30 uden børn havde i gennemsnit en indtægt på 155.000 årligt efter skat i 2016. Det er 6.000 kroner mindre end i 2010.
  • Enlige unge forældre mistede i samme periode 2.000 kroner i årsindtægt.
  • De fattigste 10 pct. af befolkningen har mistet 2.800 kroner i perioden (fald på 3,0 pct.)
  • De rigeste 10 pct. har fået 72.300 kroner mere om året (stigning på 13,4 pct.)
  • Den rigeste 1 pct. har fået 270.000 kroner mere om året (stigning på 22,2 pct.)
Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Slut med plastik: Det her er...
bt.dk
10-årig dreng troede ikke sine egne...
bt.dk
Silas Holst om forhold til...
bt.dk
Ups! Chelsea-træners telefon ringer...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx