Af - 10/09-13 06:00

Skattefri gevinst: Donorbørn udløser 25.000 kroner om åretSkattefri gevinst: Donorbørn udløser 25.000 kroner om året

Enlige mødre, der er blevet gravide med donorsæd, får efter nytår ret til særligt børnetilskud. Skæv prioritering, mener borgerlige partier.

storybild

Stadig flere enlige kvinder realiserer drømmen om at få et barn - med sig selv. (Billede: Polfoto/Polfoto / arkiv)

Knap 25.000 skattefri kroner i forskellige børnetilskud om året. Det er den kontante konsekvens af en lovændring, der træder i kraft ved årsskiftet. Den betyder, at såkaldte eneadoptanter og enlige forsørgere, der har fået børn ved insemination, får ret til det 'særlige børnetilskud'. Dertil kommer det 'ordinære børnetilskud' og det 'ekstra børnetilskud' til enlige forsørgere. Tilsammen summer det op i godt og vel 2.000 skattefri kroner om måneden - uanset indkomst.

LÆS OGSÅ: Flere enlige får delebørn

Selvvalgte enlige er typisk ressourcestærke mennesker med en god uddannelse, siger Lars Dencik, professor i socialpsykologi og forsker i familiedannelse, RUC:

- De har ikke nødvendigvis brug for økonomisk støtte.

Udvidelsen af retten til særligt børnetilskud kommer ifølge regeringens beregninger fuldt indfaset til at koste de offentlige 200 millioner kroner om året. Bag lovændringen står regeringen og Enhedslisten, mens de borgerlige partier er imod. Dansk Folkeparti er så utilfreds med lovændringen, at partiet vil se på muligheden for at rulle den tilbage, hvis flertallet skifter efter næste valg.

LÆS OGSÅ: Peter prøver Facebook: Hvem vil føde mit barn

- De her kvinder er ikke blevet ramt af en udefrakommende ulykke, der gør, samfundet skal træde til. Vi lever i en tid med økonomisk krise, og der må vi prioritere de knappe ressource til de, der har mest brug for det, og det er ikke de her kvinder.

Regeringen mener derimod, at det er vigtig , at 'frivilligt enlige mødre sidestilles med andre enlige forsørgere'. Det skrev regeringspartier i regeringsgrundlaget i oktober 2011. Nu bliver det gennemført.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skærpet mistanke: Udbredt kemikalie...
bt.dk
Uheldig kameramand måtte syes efter...
bt.dk
Politiet: Mand faldt ned fra lygtepæl...
bt.dk
Mor bakker op om udskældt rektor: Jeg...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx