Af - 24/01-14 12:15; Opdateret: 24/01-14 13:49

Mænds kræftsygdom syltes selvom flere dørMænds kræftsygdom syltes selvom flere dør

Medierne og samfundsdebatten har langt mere fokus på kvinder med kræft end mænd med kræft - også selvom risikoen for at dø af en kræftsygdom som mand er større, end den er som kvinde.

storybild

Medierne og samfundsdebatten har langt mere fokus på kvinder med kræft end mænd med kræft - også selvom risikoen for at dø af en kræftsygdom som mand er større, end den er som kvinde. (Billede: Polfoto)

Kræft er den største dødsårsag blandt mænd, og mænd, der rammes af kræft har større risiko for at dø, end kvinder, der rammes af den forfærdelige sygdom.

Alligevel fylder kræft blandt kvinder langt mere i medierne og i samfundsdebatten.

Sidste år blev der bragt 2.719 artikler om prostata- og testikelkræft i de danske medier. Til sammenligning blev kvindesygdomme som bryst- og livmoderhalskræft omtalt i 8.303 artikler i samme periode. Kvindekræft fyldte altså næsten tre gange så meget som mandekræft i det danske mediebillede.

Eksperter: Nye tarmscreeninger forældede
Eksperter: Nye tarmscreeninger forældede

Også på den politiske scene er kvinderne i fokus. Mellem 2012 og 2013 var der i alt 61 parlamentariske dokumenter dedikeret til de største mandekræftområder, prostata- og testikelkræft, imens 90 fokuserede på kvindekræft, heriblandt brystkræft og livmoderhalskræft.

Det viser en tal fra Kræftens Bekæmpelse.

Krav om ligestilling

Ifølge chefpsykolog på Rigshospitalet og formand for Selskab for Mænds Sundhed, Svend Aage Madsen, er det manglende fokus på kræftsygdomme hos mænd problematisk.

Dødssyg kendis trygler Obama om benådning
Dødssyg kendis trygler Obama om benådning

- Mænd har ikke bare større risiko for at udvikle kræft. Deres chancer for at overleve en alvorlig kræftsygdom er også væsentlig dårligere end kvinders. Vi mangler ligestilling i Danmark, når det gælder sundhed og ikke mindst kræft. Det er urimeligt. De sidste ti år er der sket meget på kvindeområdet. Hvis vi skal løfte mandekræftområdet tilsvarende skal både medier og politikere sørge for større fokus, forklarer Svend Aage Madsen.

Ny udvikling på prostakræftområdet
Prostatakræft er den hyppigst forekommende kræftsygdom blandt mænd i Danmark og koster hvert år godt 1.100 dødsfald om året. Hvis prostatakræft ikke opdages og behandles i tide, ender kræftcellerne med at bryde ud fra prostatakirtlen og bevæger sig til andre dele af kroppen - især til knogler i form af metastaser.

Læger og sygeplejersker svigter kræftramtes pårørende
Læger og sygeplejersker svigter kræftramtes pårørende

- Prostatakræft med spredning til knoglerne er en alvorlig tilstand, som giver voldsomme smerter og problemer og som fører til, at patienten dør eller bliver invalideret. Vi skal ikke bare sikre at de danske mænd er opmærksomme på symptomerne og søger læge i tide, men også at de, der rammes af prostatakræft, kan tilbydes de nyeste og bedste behandlinger. Der er i de sidste år kommet en række nye behandlinger til prostatakræft, som er baseret på helt nye metoder, til stor glæde for patienterne, forklarer formand for Prostatakræftforeningen, Propa, K.B. Madsen.

En af de seneste behandlingsformer til prostatakræft er den radioaktive behandling Xofigo, som bestråler kræften indefra. Xofigo gives som injektion og indeholder radioaktive alfapartikler, som leder behandlingen frem til knoglerne, der hvor kræftsvulsterne befinder sig.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Fem danskere fortæller: Jeg var utro...
bt.dk
Stjerneadvokat om Peter Madsen: 'Det...
bt.dk
'Badehotellet' mister sin stjerne: Nu...
bt.dk
Pizzeria-ejer idømt to års fængsel:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx