Af Ritzau - 24/03-17 20:26

Udviklingsminister: Bliv ved med at sende tøj til AfrikaUdviklingsminister: Bliv ved med at sende tøj til Afrika

En række østafrikanske lande vil have et stop for eksport af genbrugstøj. Udviklingsministeren er uenig.

storybild

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) mener, at danskerne fortsat skal sende deres tøj til genbrug og salg i Afrika. (Arkivfoto) (Billede: Scanpix/Jens Astrup)

Flere østafrikanske lande vil stoppe importen af billigt genbrugstøj fra velhavende lande. Det skal give området selv en mulighed for at få en tøjindustri.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs mener ikke, at det vil hjælpe.

Det er reaktionen på en udmelding fra East African Community, en sammenslutning af seks østafrikanske lande. Landene vil lukke for import af billigt genbrugstøj fra eksempelvis danske nødhjælpsorganisationer.

Ulla Tørnæs mener dog ikke, at der er nogen grund til at holde op med at give sit tøj til organisationer, der sælger det i Afrika.

- Der er store dilemmaer, når det handler om at skabe udvikling. Men importforbud løser generelt ikke problemerne for skrantende industrier. Protektionisme skaber ikke vækst og bæredygtig udvikling, siger Tørnæs i en skriftlig kommentar.

Ministeren mener, at forslaget vil kunne koste tusindvis af småhandlende deres levebrød.

- Det er ikke salg af brugt tøj på lokale genbrugsmarkeder, der forhindrer internationale brands i at investere i tekstilproduktion i Østafrika, skriver Tørnæs.

En ekspert og flere organisationer siger til Politiken, at et stop for eksporten af billigt genbrugstøj er en god idé. De mener, at den nuværende situation kvæler udviklingen af erhverv i Østafrika.

- De humanitære organisationer skal stoppe med at eksportere genbrugstøj til de her lande, for det er ikke o.k.

- Netop tekstilindustrien er et lavteknologisk område, hvor udviklingslande reelt har muligheden for at få en industri op at køre, siger sekretariatsleder i Afrika Kontakt Morten Nielsen.

Det argument er Ulla Tørnæs uenig i. Hun opfordrer danskere til fortsat at give tøj til videresalg.

- Danskerne skal ikke holde op med at donere deres tøj til velgørenhed og nødhjælpsorganisationer, der gør en stor indsats i verdens fattigste lande.

- Det er bæredygtigt og godt for miljøet. Og nødhjælpsorganisationerne investerer overskuddet fra salg i Danmark og i udlandet i projekter i udviklingslandene, skriver hun.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Midt i sorgen: Her overrasker...
bt.dk
Flere KFC-restauranter lukket af...
bt.dk
Annette Heick: Gør mig den tjeneste...
bt.dk
Efter rygter om affære med Løkke: Nu...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx