Af - 01/04-15 15:56

Derfor kan du trygt spise dine æg til påskefrokostenDerfor kan du trygt spise dine æg til påskefrokosten

Vi har i årevis fået tudet ørene fulde om, at æg er farlige for vores hjerte, men det passer ikke, og vi kan med god samvittighed spise nogle flere, end vi gør.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

Æg er i årevis blevet beskyldt for at give os et for højt kolesteroltal og dermed blodpropper.

Men det er en myte, at vi skal gå i en lang bue udenom æggene ved påskebordet, fastslår blandt andet DTU, som siger, at man roligt kan spise mindst et æg hver eneste dag.

- Undersøgelser har vist, at et indtag på op til 7 æg om ugen ikke fører til øget risiko for udvikling af hjerte-karsygdom. Der er ikke videnskabelig dokumentation for, at 7 æg ugentligt for raske mennesker øger risikoen for udvikling af overvægt, kræft og hjerte-karsygdomme, lyder DTU's konklusioner på æggedebatten.

Vælt dig i fede påskefrokoster og tab dig
Vælt dig i fede påskefrokoster og tab dig

Ifølge danske undersøgelser spiser vi gennemsnitligt knap fire æg om ugen, og kan således næsten fordoble vores indtag, da æggene er fyldt med mange af de vitaminer, vi har brug for, ligesom de også er sprængfyldte af proteiner.

Internationale sundhedsorganisationer og eksperter er da også nu enige i, at æg tilhører de sunde fødevarer:

- Æg øger ikke kolesterol i blodet signifikant, og mættet fedt fra kød og mælk bidrager i højere grad end æg til kolesterol i kroppen, lyder det ensstemmigt fra både de britiske og amerikanske sundhedsmyndigheder, der også giver grønt lys for mindst et æg hver dag.

Hos den danske æggeproducent Danæg hilser man da også de nye toner velkomne:

- Da æggeblomme indeholder en del kolesterol, har mange mennesker været nervøse for at spise æg. Det er der imidlertid ingen grund til at være, hvis man er rask, for omkring 80 pct. af kroppens kolesterol dannes i leveren – kun de resterende 20 pct. tilføres med kosten. Nyere forskning viser, at indtagelsen af kolesterol har minimal betydning for kolesterolniveauet i blodet.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx