Af Maja Grønholdt Jensen - 18/12-15 11:32

Løkke: Britisk løsning efter dansk model er en mulighedLøkke: Britisk løsning efter dansk model er en mulighed

Merkel mener, at det formentlig vil kræve ændringer i EU-traktaten at få de britiske EU-reformer på plads.

storybild

(Billede: Hougaard Niels)

En britisk særordning efter den model, der har givet Danmark de fire EU-forbehold, kan være en af mulighederne for at få de britiske EU-reformer på plads rent juridisk.

Det mener statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), efter at EU's stats- og regeringschefer torsdag aften har diskuteret den britiske premierminister, David Camerons, krav til reformer af EU-samarbejdet.

- Man kan ikke helt udelukke, at man for at finde en løsning er nødt til at lave noget, der egentlig ville kræve en eller anden form for traktatjustering, siger Lars Løkke Rasmussen fredag ved ankomsten til anden og sidste dag på EU-topmødet i Bruxelles.

Løkke ærgrer sig over dansk EU-forbehold om flyregister
Løkke ærgrer sig over dansk EU-forbehold om flyregister

Statsministeren siger, at EU-landene ikke har nogen "appetit på at sætte gang i traktatændringer med konventer" og det "kæmpe maskineri", som det ville sætte gang i, hvis EU-traktaten skal laves om.

Han siger, at den danske Edinburgh-aftale med de fire EU-forbehold, som de danske vælgere vedtog ved en folkeafstemning i 1993 - året efter det danske nej til Maastricht-traktaten - løste "cirklens kvadratur".

- Det var at lave en dansk protokol, hvor man skrev, at der gælder det og det for Danmark, og næste gang vi alligevel ændrer i traktaten, så bliver det skrevet ind i traktaten. Så det kan man ikke udelukke kunne være en metode, siger Lars Løkke Rasmussen.

Ministerium: Lars Løkke førte ulovlig valgkamp
Ministerium: Lars Løkke førte ulovlig valgkamp

David Cameron, der har lovet briterne en folkeafstemning om ja eller nej til EU senest i 2017, ønsker selv en traktatændring for at få sine EU-reformer på plads.

Og det kan også meget vel blive tilfældet, men først når traktaten alligevel skal ændres på et senere tidspunkt, mener den tyske forbundskansler, Angela Merkel.

- Men en traktatændring, som vi i dag lægger videre til fremtiden, må accepteres i dag af dagens ansvarlige politikere, sagde Angela Merkel på et pressemøde torsdag aften.

- Vi kan ikke sige, at så ser vi om fem år på, om de politikere, der til den tid har noget at skulle have sagt, er indforstået med denne ordlyd, sagde Merkel.

Parlamentsformand: Ikke nemt med dansk Europol-aftale
Parlamentsformand: Ikke nemt med dansk Europol-aftale

EU-lederne skal fredag på topmødet blandt andet diskutere kampen mod terror, og her er det såkaldte PNR-register over flypassagerer en af løsningerne. Her kan Danmark ikke være med på grund af retsforbeholdet, og det ærgrer statsministeren.

- Alting kommer med en pris, og danskerne har sagt nej, siger statsministeren om at skifte retsforbeholdet ud med en tilvalgsordning, som vælgerne stemte om 3. december.

Lars Løkke Rasmussen siger, at et register over flypassagerer, som rejser rundt i Europa, er en god idé.

- Det kan være et uvurderligt redskab for at forhindre terrorhandlinger, før de sker, men også til at komme efter folk, siger han.

/ritzau/

LÆS OGSÅ: Løkke forudser svær aften for Cameron på EU-topmøde

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Har du en elektronisk p-skive? Så...
bt.dk
Politiet rykkede ud til...
bt.dk
Skat og politiet har snuppet biler og...
bt.dk
Mimi Jakobsen: Sømandsboss kaldte mig...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx