Af - 06/04-16 16:54

Fire danskere smittet med Zika-virusFire danskere smittet med Zika-virus

Tre danske kvinder og en mand har været smittet med den farlige Zika-virus efter rejser i Syd- og Mellemamerika, siger Statens Serum Institut.

storybild

Tre danske kvinder og en mand er blevet konstateret smittet med Zika-virus. (Billede: Polfoto)

Tre kvinder og en mand er konstateret smittet med Zika-virus efter rejser i Syd- og Mellemamerika.

Det viser en opgørelse fra Statens Serum Institut for de første tre måneder af 2016, hvor man har fulgt sygdommen efter udbrud i den del af verden.

- Vi har nu fundet fire, som vi tilfælde ud af de knap 300 vi har testet. Ingen af kvinderne har været gravide. Vi betragter dem som smittede, men ingen af dem har dog været alvorligt syge, siger forskningsleder Anders Koch fra Statens Serum Institut.

Samlet har man taget blodprøver fra 297 danskere, når de er kommet hjem fra rejser - 242 kvinder og 55 mænd, der i snit er 32 år.

Især har man frygtet, at en gravid har været smittet - så derfor har man været særlig opmærksom på gravide kvinder.

Zika-virussen kan nemlig skade fosteret under graviditeten. Den kan medføre mikrocefali er en fødselsdefekt, hvor en babys hoved er mindre sammenlignet med andre raske babyer. Hovedet er mindre, fordi hjernen er bremset i sin vækst.
I Brasilien alene har det ramt 944 babyer ifølge Statens Serum Institut, der også beretter om en del tilfælde i Colombia og Fransk Polynesien.

- Vi er ikke bekymrede over situationen, men følger den dagligt og hver dag. Især har vi jo meldt ud, at alle gravide som har været i Syd- eller Mellemamerika bør testes og følges. Her har vi altså ikke fundet nogle smittede, siger forskningschef Anders Koch.

Zika-infektionen, der mest smitter via bid fra Aedes-myg, giver de fleste som let feber, øjenbetændelse og hovedpine.

1. april 2016 er der påvist aktiv smittespredning af zikavirus i 33 lande/områder i Syd- og Mellemamerika, seks i Oceanien og på Kap Verde-øerne i Vestafrika. Derudover er der inden for de sidste ni måneder set tilfælde i yderligere 15 lande/områder.

Statens Serum Institut opdaterer hele tiden en liste, som alle kan se på nettet.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx