Af - 10/06-15 07:49; Opdateret: 11/06-15 15:12

Anders Samuelsen: - Min fars kærlighed til Borgen blev også min skæbneAnders Samuelsen: - Min fars kærlighed til Borgen blev også min skæbne

Som mange andre drengebørn har Anders Samuelsen (LA), haft flygtige drømme om at blive politi- eller brandmand. Dog var det en helt anden drøm - efter inspiration fra faren - der bed sig fast.

storybild

(Billede: Tegning af Peter Heydenreich )

- Jeg tror, at jeg som mange andre drenge, har haft en tidlig drøm om at blive politimand eller brandmand. Men min far var jo i politik og sad i Folketinget fra 1968-1973 og talte altid meget begejstret om den tid. Jeg så det ikke som noget realistisk, at jeg skulle ende der, men jeg var ret tidligt klar over, at det var et fascinerende sted at være, siger Anders Samuelsen til metroxpress.

Pia Olsen Dyhr: - Jeg ville være kemiingeniør så jeg kunne redde min far
Pia Olsen Dyhr: - Jeg ville være kemiingeniør så jeg kunne redde min far

Anders var blot et år gammel, da faren, Ole Samuelsen, blev optaget for Det Radikale Venstre i Folketinget. Og den fireårige periode på Borgen fyldte meget for Anders, hans mor og søskende i det lille hjem i Horsens. Uden Anders rigtig var klar over det, havde farens engagement og begejstring for livet som politiker sået et frø i ham, der senere skulle give ham lysten til selv en dag at træde ind i politik.

- Når jeg tænker tilbage, har der været to klare ting, som min far altid talte om inde fra Borgen, der fascinerede mig. Den ene var muligheden for at være med til at skrive samtidshistorie, og den anden var muligheden for at gøre noget godt for andre, fortæller Anders Samuelsen.

Var ikke noget 12-tal
I folkeskolen lå det på ingen måde i kortene, at Anders én dag skulle få sig en universitetsuddannelse og senere stå i spidsen for et stort, dansk politisk parti.

- Det gik ret hurtigt op for mig, at jeg ikke var et 12-tal i folkeskolen. Jeg var ikke særlig boglig og havde faktisk ret svært ved at følge med i fag som tysk og fysik, siger han og fortæller, hvordan han i stedet prioriterede fodbold med vennerne, fodbold i fjernsynet og samlingen af fodboldplakater med alle stjernerne på.

Søren Pape: - Jeg kæmpede for at gå med i luciaoptoget
Søren Pape: - Jeg kæmpede for at gå med i luciaoptoget


Først i teenageårene, da han blev optaget på Viborg Katedralskole, gik det op for ham, hvad der skulle til for at være en dygtig skoleelev:

- Jeg blev nok først et fornuftigt skolebarn, da jeg kom i gymnasiet. Her blev jeg ligesom bekendt med mine svagheder, og den erkendelse gik faktisk hen og blev til en styrke, siger Anders Samuelsen og uddyber:

- Jeg lærte ganske enkelt at turde at spørge andre, når jeg ikke selv havde kompetencerne til at løse et problem. Jeg lærte at bruge mit netværk, og det er nok min største styrke som politiker i dag. Det, at jeg er klar over, at jeg ikke kan alt selv, men er nødt til at samle de bedste omkring mig, så vi i fællesskab kan komme problemet til livs, siger LA-lederen og understreger, at man som politiker lider en klar død, hvis man tror, at man kan klare det hele selv.

Greb chancen
Efter gymnasiet skrev en studieklar Anders Samuelsen sig ind på Aarhus Universitet, hvor han i 1993 færdiggjorde sin cand.scient.pol.-uddannelse. Herefter arbejdede han fire år med handicappede på en højskole, indtil han en dag blev præsenteret for muligheden om at gå ind i politik.

- Da muligheden pludselig kom, greb jeg den. Men det var ikke en drøm, som jeg aktivt søgte på det tidspunkt, siger Ander Samuelsen.

Morten Østergaard: - Min barndomsdrøm blev skabt i Hollywood
Morten Østergaard: - Min barndomsdrøm blev skabt i Hollywood


Rejsen til København og en fast taburet i Folketingssalen på Christiansborg var både spændende og hård for Anders Samuelsen, som på det tidspunkt var medlem af Det Radikale Venstre. Men efter en årrække på Borgen blev det for meget for ham, og han overvejede kraftigt at kvitte livet som politiker. Den stressede hverdag gav ikke den Horsens-fødte Samuelsen nok mening i livet, og han gik i stedet med tanker om at vende tilbage til højskole-livet.

- Jeg fortalte til en min fars gamle venner og kolleger fra Folketinget, hvilke overvejelser jeg gik med, men han kiggede bare på mig og sagde: Der findes mange højskoler, men ingen som den her, siger Anders Samuelsen og fortæller, hvordan farens vens råd virkelig trængte ind under huden på ham:

- Det gjorde stort indtryk på mig. Han havde selv kun siddet (på Borgen, red.) i to år, men han havde ret. Christiansborg er et fantastisk sted at være. Man ved det især fra de politikere, som ufrivilligt fra den ene dag til den anden ryger ud herfra. Man er bare ude af spillet, når man siger farvel til sin taburet herinde. Det er en kæmpe omvæltning, fortæller Anders Samuelsen, som selv så sin far ryge ud fra Borgen i 1973 og aldrig komme ind igen. Året efter blev faren skilt fra Anders Samuelsens mor og blev senere alkoholiseret, hvilket 20 år senere tog livet af ham.

Ligesom Kevin Magnuseen - har kun én plan
Over for metroxpress fortæller Anders Samuelsen, at han godt kan lide at drømme sig væk og se sig selv og sin eksistens udfolde sig i forskellige, anderledes scenarier.

- Jeg visualiserer mange ting: Hvad sker der for eksempel, når jeg har det afgørende mandat, hvad kommer der til at ske med mine børn, hvordan ser mit eget liv ud om to-tre år, spørger Samuelsen, inden han afslører, at tanken om, hvor han selv befinder sig i livet om tre år, ofte sniger sig ind i hans bevidsthed. Men som han selv siger det, er han nødt til at undertrykke den, så den ikke påvirker hans hverdag:

Uffe Elbæk: - Jeg ved, hvordan jeg skal dø
Uffe Elbæk: - Jeg ved, hvordan jeg skal dø


- Jeg er nødt til - og er også i stand til - at skubbe den lidt i baggrunden, for hvis jeg begynder at fremtids-fantasere for meget, kommer jeg til at fokusere for lidt på det, som jeg er i gang med lige nu. Jeg har det lidt ligesom Kevin Magnussen. Han har kun en plan A: At blive verdensmester for McLaren. Hvis det ikke lykkes, sætter han sig ned og kigger på det hvide, tomme stykke papir, hvorpå der står plan B. Sådan har jeg det også, afslutter Anders Samuelsen, inden han igen afbryder sig selv:

- Nej, min ultimative drøm er, at jeg sidder nede på et lille vinslot i Sydfrankrig, nusser nogle vindruer, er fri fra dansk presse og det arbejdsliv og pres, jeg er i lige nu. Min kæreste, mine børn og børnebørn er alle sammen rundt om mig, og jeg har tid til at fremstille noget lækker hvidvin eller rødvin. Det er nok det tætteste, jeg kommer på en visualiseringsdrøm, siger Anders Samuelsen, hvis drøm ifølge ham selv ligger skræmmende tæt op ad plottet i Ridley Scotts film 'A Good Year'.

Anders Samuelsen stiftede i 2007 sammen med Naser Khader og Gitte Seeberg partiet Ny Alliance. I 2008 skiftede partiet navn til Liberal Alliance, og da Naser Khader trådte ud af partiet i januar 2009, blev Anders Samuelsen partileder.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx