Af Ritzau - 20/12-16 05:00

Fraskilte slår skår i børnenes juleforventningerFraskilte slår skår i børnenes juleforventninger

Julen kan være lig med konflikter i skilsmissefamilier. Forældre opfordres til at udholde at undvære barnet.

storybild

Julen er god mad, gaver og hygge med familien. Men for nogle skilsmissebørn tager det overhånd, når forældrene vil holde juleaften to gange. (Billede: Scanpix/Henning Bagger)

Julen er hygge og gaver, men for skilsmissebørn kan den også være ondt i maven.

For højtiden er hektisk, når der først skal holdes jul med det ene hold bedsteforældre og dagen efter med fars nye kærestes familie.

Lillejuleaften skal der danses om juletræ og åbnes pakker hos mor, for hun skal ikke snydes, selv om det er aftalt, at juleaften i år skal fejres hos far.

Midt i arrangementerne står børnene, og det mærker rådgiverne på Børns Vilkårs telefoner, hvor børn og forældre i disse dage giver udtryk for deres bekymringer om, hvordan de skal tackle højtiden.

- Mange børn er under et stort forventningspres, fordi der er så mange voksne, der gerne vil være sammen med dem. Det er ikke bare forældre, men også bedsteforældre, onkler, tanter, fætre og kusiner, siger seniorkonsulent Bente Boserup.

Tal, som Epinion har udarbejdet for Børns Vilkår og Egmont Fonden, viser, at blandt 504 fraskilte oplever 28 procent, at julen giver anledning til større eller mindre konflikter mellem dem og ekspartneren.

Uenighederne handler især om, hvor barnet skal være hvilke dage. Særligt hvem af forældrene, der skal tilgodeses på den store aften.

Ifølge undersøgelsen prøver mange at skabe nye traditioner, herunder to juleaftener.

- Forældrene mærker et niv i maven ved tanken om, at de ikke skal være sammen med barnet. Det er benhårdt at erkende, og derfor beslutter de, at det også skal være juleaften 23. eller 25, siger Bente Boserup.

Selv om det i nogle familier kan være en god løsning, så opfordrer Børns Vilkår forældrene til at tænke sig om og overveje, hvor mange julefejringer, barnet kan magte.

Nogle børn giver direkte udtryk for, at de synes, at det er kunstigt med to, når nu der kun er én rigtig juleaften.

- Det er jo ikke sådan, at barnet tager skade af to juleaftener. Men vi ved, at børn siger ja til meget for at gøre forældrene glade. Derfor skal de voksne spørge sig selv, om det er barnets eller deres eget behov, der skal opfyldes, siger Bente Boserup.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Per undrer sig: Mor har været død i 9...
bt.dk
Skærpet mistanke: Udbredt kemikalie...
bt.dk
Beredskabsstyrelsen advarer grill- og...
bt.dk
Verdenskendt popstjerne deler frækt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx