29/03-14 16:37; Opdateret: 29/03-14 16:54

MF'ere til partihoppere: Nedlæg jeres mandatMF'ere til partihoppere: Nedlæg jeres mandat

Flere politikere heriblandt Ole Hækkerup (S) kalder partihop for en uskik.

storybild

(Billede: Polfoto/arkivfoto)

Mange medlemmer af Folketinget er imod partihop. Det viser en rundspørge, som Søndagsavisen har foretaget blandt politikerne på Christiansborg.

30 ud af 179 medlemmer har sagt ja til at deltage i undersøgelsen, og halvdelen mener, at deres parti bør undlade at tage imod partihoppere i deres gruppe.

Vilhelmsen om partihop: Stadig gode SF'ere tilbage
Vilhelmsen om partihop: Stadig gode SF'ere tilbage

Danskerne til Ida: Du er ikke værdig til at bære dit navn
Danskerne til Ida: Du er ikke værdig til at bære dit navn

Et overvældende flertal på tre ud af fire folketingsmedlemmerne mener, at et medlem, der forlader sit parti, skal nedlægge sit mandat og træde ud af Folketinget. Den holdning deles af medlemmer fra V, K, S, DF, R og Ø.

Men ud over den moralske forargelse over partihop hos politikerne er der en anden vigtig grund til, at mange socialdemokrater har fået nok af at skulle modtage frafaldne i deres gruppe. Det vurderer professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Rune Slothuus.

- Det kan have fatale konsekvenser for de siddende folketingsmedlemmer. For i en situation, hvor partiet går tilbage, kan det få afgørende betydning for, om de bliver genvalgt, siger han til Søndagsavisen.

Forsker: Partihop og borgmesterkup får folk i stemmeboksene
Forsker: Partihop og borgmesterkup får folk i stemmeboksene

Partihop i København flytter vigtigt mandat
Partihop i København flytter vigtigt mandat


En af dem, der kan blive berørt af den situation er Ole Hækkerup. Hans kreds i Greve har også opstillet partihopperen fra SF Astrid Krag. Og Ole Hækkerup er utvetydig i sin kritik af partihoppere.

- Det er en uskik, for folk føler med rette, at de har stemt på ét parti, men får noget andet. Jeg kan godt forstå, hvis folk føler sig snydt, siger han.

Hos Radikale Venstre, som netop har modtaget en anden afhoppet SF’er, tidligere miljøminister Ida Auken, er der heller ikke stor forståelse for partihopperiet.

- Egentlig mener jeg, det ville være god skik, hvis partihoppere overlod deres mandat til partiet. Det er de færreste mf’ere, der har personlige stemmer nok til, at de er valgt i kraft af deres egne stemmer, skriver præsidiemedlem for Radikale Camilla Hersom i en kommentar til Søndagsavisens undersøgelse.

Mener du også, at partihoppere burde nedlægge deres mandat, eller er det helt okay at skifte parti og tage sine stemmer med?

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx