27/03-14 22:21

Skattechefer får millionbonusser trods skandalerSkattechefer får millionbonusser trods skandaler

Skandalerne har stået i kø hos Skat, men alligevel rr 300 chefer blevet belønnet for deres arbejde

storybild

(Billede: Polfoto)

Forsinkede it-systemer, milliardfejl i ejendomsvurderingerne – og ikke mindst dramatiske tjenestemandssager mod ansatte som følge af skandalesagerne mod velhavere som fotomodellen Camilla Westh og erhvervsmanden Jesper ”Kasi” Nielsen.

De upopulære sager har nærmest stået i kø de seneste år i Skat.

Kristian Jensen tager ansvar for skattefejl
Kristian Jensen tager ansvar for skattefejl

Men det har ikke påvirket størrelsen på bonusserne til de ansvarlige chefer i Skat. Det skriver Dr Nyheder.

Tværtimod fik Skats direktion i 2013 udbetalt 30 procent større bonus – såkaldt resultatløn – end året før. Til sammen fik de 1.144.600 millioner kroner oveni deres faste direktørløn mod 888.000 året før.

Kristian Jensen om boligkaos: Skulle have gjort mere
Kristian Jensen om boligkaos: Skulle have gjort mere

De øvrige godt 300 chefer i Skat fik også ekstrastore bonusser oven i lønningsposen – helt nøjagtigt 18 procent mere i 2013 end i 2012. De måtte dele 25,1 millioner kroner mod 21,3 millioner kroner året før som resultatløn.

Det viser DR Nyheders aktindsigt i Skats resultatløn.

Regeringen nedjusterer ejendomsvurderingen fra 2011
Regeringen nedjusterer ejendomsvurderingen fra 2011

- Det er underligt. Det efterlader et indtryk af, at lederne bliver belønnet, når der er dårlige sager. Jo flere skandaler der er, jo mere får de tilsyneladende i løn, siger Enhedslistens skatteordfører, Frank Aaen, der ønsker resultatlønnen helt afskaffet i Skat:

- Jeg synes, det skal være sådan, at folk få løn for deres arbejde. De skal ikke have ekstra for bare at passe deres arbejde.

Resultatlønnen til cheferne i Skat gives ud fra en håndfuld på forhånd fastsatte kriterier – så som effekten af Skats inddrivelse, størrelsen på skattegabet, effektiviteten af it-systemerne og borgernes tilfredshed med Skat.

Skandalen vokser om Skats vurderinger
Skandalen vokser om Skats vurderinger

Men at direktørerne kan få større bonusser i en tid med de værste skandaler i Skats historie viser, at systemet bør laves om, mener Bent Greve, professor og skatteekspert ved Roskilde Universitet.

- Det giver et billede af, at man i Skat ikke nødvendigvis har sammenhæng mellem den indsats, der er foretaget, og den belønning, man giver bagefter. Der har været for mange uheldige sager, der afslører, at organisationen kunne fungere mere effektivt og optimalt, og derfor ser det skidt ud, at der kommer så store stigninger i bonusserne. Man bør have nogle andre indikatorer for, om man i Skat arbejder tilfredsstillende, siger han.

Direktør i Skat, Jesper Rønnow Simonsen, erkender, at stigningen ser voldsom ud. Han påpeger dog, at en stor del af årsagen er, at cheferne fik udbetalt ekstraordinært lave bonusser i 2012 på grund af sløje resultater.

- Men jeg kan godt forstå, at folk synes, det ser pudsigt ud, at der bliver givet så store stigninger i bonusserne i en tid, hvor der er så mange uheldige sager, siger han.

Jesper Rønnow Simonsen er netop nu ved at se på udbetalingen af årets resultatløn.

- Og her vil jeg gå efter at få ændret systemet, så vi i langt højere grad end tidligere udbetaler resultatlønnen ud fra de konkrete præstationer hos den enkelte chef frem for ud fra på forhånd fastlagte kriterier, siger han

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx