Af Lars Fogt - 03/09-15 21:48; Opdateret: 03/09-15 21:58

Erstatning for SMS-chikane: 3 millioner - voldtægt i skov: 70.000 kr.Erstatning for SMS-chikane: 3 millioner - voldtægt i skov: 70.000 kr.

Et flertal i Folketinget vil se på større erstatninger til vold- og voldtægtsofre. DF vil fordoble niveauet. “Det er en hån mod offeret,” siger Joan Søstrene.

storybild

Erstatningerne for voldtægter er en hån, mener Joan Søstrene og flere partier, der nu lover at se på niveauet. Et voldtægtsoffer får 60-70.000 kroner i erstatning og det halve ved forsøg. (Billede: Polfoto)

Hvad skal det koste i erstatning, hvis man har voldtaget en kvinde?

Staten, der lægger ud for gerningsmanden, siger 60-70.000 kroner, og er man udsat for voldtægtsforsøg, så får offeret blot det halve. Er pigen udsat for en grov voldtægt, som gruppevoldtægt kan beløbet hæves til 100.000.

Til sammenligning fik en muslim 40.000 kroner for at blive tvunget til at spise svinekød af en skole, og en parkeringsvagt fik tre millioner for sexchikane i form af sms’er.

- Det er en hån mod offeret, at give 60-70.000 kroner for en voldtægt, når man tænker på den overlast, hun lider, siger Dorte Rasmussen fra Joan Søstrene, der hjælper ofre.

Sagde hun havde AIDS for at få dem til at stoppe
Sagde hun havde AIDS for at få dem til at stoppe

Ifølge et studie blandt 148 danske voldtægtsofre fra SDU, så får en tredjedel PTSD som Afghanistan-veteraner, hvor de konstant genlever voldtægten.

Erstatningsnævnet gav i 2013 70.000 til en kvinde, der på en skovtur blev overfaldet med knytnæveslag og voldtaget. En 14-årig pige fik i 2010 90.000 kroner for at blive gruppevoldtaget af fire mænd.

Sidste år søgte 109 personer erstatning for voldtægt hos Erstatningsnævnet.

Metroxpress har gennem de sidste uger sat fokus på, at #kun1af60 voldtægter fører til dom.

Voldtægt: Tre ud af 10 ofre siger ikke nej
Voldtægt: Tre ud af 10 ofre siger ikke nej

Niveauet vil et flertal i Folketinget nu se på.

“Erstatningerne er alt for lave. Voldtægter skader kvinder for livet,” siger formand for retsudvalget, Peter Skaarup (DF). Han mener, at man erstatningerne for voldtægter skal fordobles, så der kan gives op til 200.000 kroner i grove sager.

Også SF, R og S er åbne for at se på erstatningerne til ofre.

“Det er jo svært at gøre en voldtægt op i kroner og ører. Men vi vil diskutere erstatninger med ministeren,” siger Trine Bramsen, der dog også mener, at der skal gøres mere for offeret generelt.

Voldtægt af 13-årig: Gerningsmand har rødt hår og skæg
Voldtægt af 13-årig: Gerningsmand har rødt hår og skæg

Mens Venstre lover et “360 graders eftersyn af hele voldtægtsområdet," hvor de også vil se på erstatningsniveauet

“Jeg synes ikke 60.000 kroner er særligt mange penge, når man tænker på hvilken varig skade en voldtægt gør. Hvad er de skader værd? Også en halv million ville her lyde af lidt,” siger Jan. E. Jørgensen.

LÆS OGSÅ: 47 danskere voldtaget i udlandet

LÆS OGSÅ: Bror stak af med gift kvinde: Nu er to søstre dømt til voldtægt

LÆS OGSÅ: 32-årig fængsles for voldtægt og trusler mod ekskæreste

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx