Af - 18/05-15 14:21

Professor i etik: - Helt ok at studerende tager 'study drugs'Professor i etik: - Helt ok at studerende tager 'study drugs'

Studerende, der er pressede eller nervøse under deres studier, kan ifølge professor i etik sagtens poppe en Ritalin-pille. Dog er det vigtigt at konsultere egen læge først, lyder det.

storybild

ADHD-medicin af mærket Ritalin. (Billede: Polfoto/Arkiv)

Som metroxpress kunne skrive onsdag i sidste uge føler flere danske studerende sig presset til at eksperimentere med ulovlig og opkvikkende ADHD-medicin for at leve op til egne og samfundets karakter-forventninger.

Denne tendens tog professor på Institut for Psykologi på Københavns Universitet, Jesper Mogensen, og professor på Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet, Mads Uffe Pedersen, skarp afstand fra, da 'disse stoffer er forbundet med et stort afhængighedspotentiale'.

Rasmus tager 'study drugs': - En pille klarer nemt 12 timers arbejde
Rasmus tager 'study drugs': - En pille klarer nemt 12 timers arbejde

Anderledes frisindet ser professor i etik på Roskilde Universitet, Thomas Søbirk Petersen, på sagen. I hans optik er den opkvikkende medicin blot endnu én i rækken af medikamenter, vi stopper os med i hverdagen:

- Vi bruger jo raskvæk medicin til raske allerede. P-pillen, viagra, smertstillende håndkøbsmedicin og mange flere. Og derfor er det som udgangspunkt i orden som studerende at tage såkaldte 'study drugs' for at gøre sig selv skarpere, hvis man står over for en stresset eller travl periode. Dog er det vigtigt at konsultere egen læge først, siger han til metroxpress.

Forsker: - Studerende presses til at bruge ulovlige 'study drugs'
Forsker: - Studerende presses til at bruge ulovlige 'study drugs'

En rapport fra Etisk Råd tilbage fra 2010 konkluderede, at brugen af medicinsk optimering var unfair, fordi det kunne fremme ulighed, da velstillede ville kunne købe sig til bedre egenskaber.

Sådan ser Thomas Søbirk Petersen ikke på det. Han mener, at det rent faktisk kan være med til at udligne nervøsitetsforholdene mellem de studerende:

- Det jo unfair, at nogle er nervøse til eksamen og andre ikke er. Så beroligende eller koncentrations-skærpende medicin kan faktisk øge de studerendes lige muligheder.

Læger advarer: Større dødsrisiko for piger med ADHD
Læger advarer: Større dødsrisiko for piger med ADHD

Caroline har ADHD: - Rent held, at jeg er i live i dag
Caroline har ADHD: - Rent held, at jeg er i live i dag

I en afstemning på mx.dk, hvor små 2.000 personer har givet deres mening til kende, svarer 72 procent, at de synes, det er i orden at tage ADHD-medicin for at gøre sig selv skapere på studiet eller jobbet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet søger vidner til dødsulykke...
bt.dk
BTs Formel 1-korrespondent: Så mange...
bt.dk
Qvortrup er 'glad': Første dom i Se...
bt.dk
Magnussen vil ikke tale om det: 'Det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx