10/11-15 13:20

Danmark sender radarbidrag til kampen mod Islamisk StatDanmark sender radarbidrag til kampen mod Islamisk Stat

Danmark sender et radarbidrag til Irak, efter at de danske kampfly er trukket hjem. Det blev vedtaget tirsdag.

storybild

Dansk Hercules transportfly. Arkivfoto. X (Billede: Frandsen Finn)

Med 94 stemmer for og 16 imod besluttede et flertal i Folketinget tirsdag at forny den danske indsats mod Islamisk Stat i Irak.

Danmark sender nu et radarbidrag af sted med 30 mand, som skal bidrage til at overvåge luftrummet over det vestlige Irak og østlige Syrien.

Radarbidraget er tænkt som en erstatning for de danske F-16 kampfly, som i oktober vendte hjem efter et års indsats, hvor de danske kampfly har smidt mere end 500 bomber mod Islamisk Stat.

Ud over det nye radarbidrag vil Danmark fortsætte den hidtidige indsats med at træne irakiske soldater, som skal kæmpe på jorden mod Islamisk Stat.

Før vedtagelsen i salen advarede Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, imod, at det danske radarbidrag måske kan ende med ufrivilligt at give kritiske oplysninger videre til præstestyret i Iran - eller til Syriens diktator Bashar al-Assad:

- Vi står med et stort spørgsmålstegn i forhold til, hvad radarbidraget reelt kommer til at bidrage til i Irak. Hvem får adgang til de informationer, som det danske radarbidrag indsamler?

- Vi ved, at den irakiske regering er nære allierede med det iranske præstestyre, som er nære allierede med Assad, siger Nikolaj Villumsen.

Han henviser dermed til, at den irakiske regering er en del af koalitionen mod Islamisk Stat og dermed formentlig har adgang til mange typer oplysninger om kampoperationer.

Forsvarsminister Peter Christensen mener dog, at frygten er ubegrundet:

- Det materiale, som radarbidraget indsamler, bliver sendt til det amerikanske kontrol- og varslingscenter, som skaber et totalbillede med bidrag fra andre radar.

- Amerikanerne har særlige procedure for at sikre, at data ikke spredes uden for koalitionen. Og det er vores forståelse, at amerikanerne er meget restriktive med at give adgang til data i realtid for folk uden for koalitionen, siger Peter Christensen.

OVERBLIK:

Danmark har fra oktober 2014 til oktober 2015 fløjet F-16-missioner over Irak som led i kampen mod Islamisk Stat (IS). Efter at have smidt mere end 500 bomber mod Islamisk Stat er kampflyene dog nu trukket hjem til Danmark for at blive vedligeholdt.

I stedet vedtog et flertal i Folketinget tirsdag at udsende et nyt bidrag.

Her er et overblik over den nye danske indsats, som er sat til at være i 12 måneder:

* Danmark vil fortsætte med at have op til i alt 120 mand udsendt, som skal hjælpe med at træne irakiske militærstyrker på Al Asad-basen. Danmark vil også fortsætte med at have et stabsbidrag bestående af op til cirka 20 personer udsendt. Staben bidrager til planlægning af de militære operationer og deltager i udpegning af bombemål.

* Det nye er, at Danmark nu i stedet for kampflyene udsender et radarbidrag med op til 30 personer, som skal hjælpe koalitionen mod Islamisk Stat med at overvåge luftrummet over det vestlige Irak og østlige Syrien.

* Radarbidraget skal hjælpe med at koordinere indsatsen, så kampflyene sikkert og præcist når frem til deres operationsmål, selvom der også er civil lufttrafik, og Rusland også opererer med kampfly i Syrien.

* Radarbidraget baseres på en base i Irak - forventeligt Al Asad-luftbasen, hvor de danske militærtrænere også er udstationeret. Personalet, der skal operere radaren, vil dog formentlig arbejde fra koalitionens kontrol- og varslingscenter i De Forenede Arabiske Emirater.

* Forsvaret forventer, at det vil koste i alt op til 80 millioner kroner i såkaldte meromkostninger at udsende radarbidraget og det personale, som skal støtte indsatsen og operere radaren. Pengene tages fra forsvarets eksisterende budget.

Danske Irak-soldater er udsat for meget høj terrorrisiko
Danske Irak-soldater er udsat for meget høj terrorrisiko

Kvinder og børn brutalt myrdet af Islamisk Stat
Kvinder og børn brutalt myrdet af Islamisk Stat

Medie: Islamisk Stat fejrede flystyrt som et angreb
Medie: Islamisk Stat fejrede flystyrt som et angreb

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Medina tiltalt for kokainkørsel: Blev...
bt.dk
Se billedet: 'Gift ved første...
bt.dk
Drama i det britiske kongehus:...
bt.dk
Peter Madsens dødsporno vist frem i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx