Af - 08/02-16 04:00; Opdateret: 09/02-16 08:51

Mød hønsene, der har det værre end burhønsMød hønsene, der har det værre end burhøns

Advarsel: Stærke billeder. Tre millioner danske høns lever sammenklemt under vilkår, der er så dårlige, at de er forbudt for burhøns.

Bildstrecke im Grossformat »

Metroxpress har valgt at bringe billeder af hønnikernes levevilkår fra både producenter og kritikere. En del af billederne stammer fra dyreorganisationen Anima, hvis kampagnechef Lina Lind Christensen, oplyser at Anima's billeder er optaget af en person, som arbejder i branchen, men som ønsker at være anonym overfor offentligheden. En anden del af billederne har metroxpress modtaget fra sektorchef i Danske Æg, Jørgen Nyberg Larsen. For begge grupper af billeder gælder, at ingen af hønnikerne er de 16 til 18 uger, hvor de er størst - men kun er omkring cirka 12 uger.

Høns, der endnu ikke er begyndt at lægge æg, er ikke underlagt de samme regler for dyrevelfærd, som voksne høns er. Det betyder blandt andet, at hønnikerne, som de unge høns kaldes, ikke har adgang til strøelse og siddepinde, og 33 til 35 høns på op til 1,2 kilo klemmes sammen på en kvadratmeter.

Dan Jørgensen: Flere høns skal ud af burene
Dan Jørgensen: Flere høns skal ud af burene

Ifølge Björn Forkman, der er professor ved Sektion for Dyrevelfærd og Sygdomsbekæmpelse ved Københavns Universitet, har både høns og hønniker brug for både siddepind og strøelse for at trives.

- Undersøgelser har vist, at manglende adgang til siddepind og strøelse for hønniker øger risikoen for kanibalisme, fjerpilning og æglægning på gulvet, siger han og pointerer, at det er derfor, der findes lovgivning på området for voksne høns.

- Der er ingen grund til at tro, at hønnikerne skulle have mindre brug for det.

Advarsel: Stærke billeder! Video fra hønnikeopdræt


Kilde: Anima

- At hønniker mangler siddepinde, mulighed for at skrabe og ikke mindst har endnu mindre plads end burhøns og derfor ofte næsten ikke kan bevæge sig, er jo et kæmpe velfærdsproblem, som vi bliver nødt til at gøre noget ved.

Lina Lind Christensen, Kampagneleder, Anima

Dyrevelfærdsordfører for Dansk Folkeparti, Karina Due, mener, det er et stort problem, at hønnikerne er blevet ‘fuldstændig glemt i lovgivningen’.

- Deres levestandard er nærmest helt lovløs, og det kan jo ikke være rigtigt. Hverken overfor hønnikerne eller forbrugerne, som intetanende køber æg fra høns, der lever en tredjedel af deres liv under kummerlige forhold.

Slut med at klippe kyllingernes næb
Slut med at klippe kyllingernes næb

Forbrugerne behøver dog ikke at bekymre sig om hønnikernes velfærd, mener Jørgen Nyberg Larsen, der er sektorchef i Danske Æg.

- Vi har vedtaget en frivillig branchekode på de 35.7 per m2. Vi mener det giver okay plads til hønnikerne og at dyrevelfærden således er i orden - også når de er de 15 -16 uger gamle sidst i forløbet.

Kom på en interaktiv tur i et hønnikeopdræt herunder. Advarsel: Stærke billeder.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kendt tv-vært skal giftes: 'Hun sagde...
bt.dk
23-årige Hans-Christian er...
bt.dk
Formel 1 i Danmark: Nu lever drømmen...
bt.dk
Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx