Af - 24/05-16 13:28; Opdateret: 26/05-16 10:07

Vanvittig video: Dreng suger lattergas og falder omVanvittig video: Dreng suger lattergas og falder om

En dansk video, der florerer på sociale medier, viser, hvordan en dreng falder om på grund af lattergas. Eksperter fortæller, at lattergas kan have alvorlige konsekvenser.

OPDATERING - 26. maj 2016: Metroxpress har valgt at fjerne den anonymiserede video efter henvendelse fra drengene, der optræder i videoen.

En skræmmende video fra Danmark bliver lige nu delt på sociale medier

En dreng tager lattergas og falder derefter om. Hans ven griber ham, hvorefter drengen kommer til bevidsthed og tager et sug mere. Herefter vandrer han meget vaklende rundt blandt sine venner.

Han er langt fra den eneste, der i festlige lejligheder har brugt lattergas for at nyde godt af dets euforiske virkning.

Metroxpress har tidligere skrevet om, hvordan lattergas er blevet et populært rusmiddel på Roskilde Festival, og det er blevet så populært i bylivet, at flere virksomheder ser det som en rigtig god forretning at sælge de små lattergaspatroner.

Farlig trend breder sig: Misbruger ADHD-medicin
Farlig trend breder sig: Misbruger ADHD-medicin

Men det er på ingen måde en ufarlig tendens, der har bredt sig. Hos Giftlinjen modtager man flere opkald fra folk, der har fået forgiftninger af at tage lattergas. Der sker også flere dødsfald i Danmark og udlandet som følge af lattergas.

Lattergas er en gas, som kan fortrænge ilt i indåndingsluften. Det vil sige, at du kan blive kvalt af gassen, hvis du ikke får tilført nok atmosfærisk luft, mens du tager det.
Det siger Mikkel Bring Christensen, der er overlæge på Giftlinjen til metroxpress.

Tager du lattergassen gennem en ballon eller med en patron, er det eksempelvis ren lattergas - uden ilt - du inhalerer, men så længe du kan få ilt gennem næsen, er det ikke dødsfarligt.

Lattergassen bliver dog for alvor farlig, hvis man tager det i et lukket system, som eksempelvis gennem et genindåndingsapparat, eller mens man har en pose over hovedet, der lukker tæt til halsen.

Politiet advarer mod farligt stof i nattelivet
Politiet advarer mod farligt stof i nattelivet

Netop forsøget med posen over hovedet og en slange, der tilfører lattergas, var årsagen til det dødsfald, som Kim Garde, der er klinikchef  på ​Neuroanæstesiologisk Klinik på Rigshospitalet, var vidne til.

Han fortæller dog til metroxpress, at lattergassen i de fleste tilfælde er ufarlig, da det virkelig kan være svært at isolere indåndingen for ilt.

- Man kan besvime af det, og så vil du automatisk tabe patronen, ballonen eller masken, hvor gassen kommer fra. Sådan vil du indånde ilt igen og komme til bevisthed, siger Kim Garde til metroxpress.

Ny forskning: Øl kan være godt for hjertet
Ny forskning: Øl kan være godt for hjertet

Han mener ikke, lattergas er farligere end så mange andre russtofmidler. Bivirkningerne kan være, at du bliver svimmel, får kvalme og en dårligere koncentration.

Men tager du ofte lattergas, kan skaderne blive mere alvorlige, forklarer Mikkel Bring Christensen:

Kronisk brug kan give neurologiske skader som nervebetændelse og blodmangel.
Det siger han.

Tager du latttergassen fra en beholder, kan et for højt tryk i beholderen desuden skade lungerne, oplyser Mikkel Bring Christensen.

Derfor kan du ikke længere komme til udpumpning
Derfor kan du ikke længere komme til udpumpning


LÆS OGSÅ: Sådan får man stoffer til at se ægte ud i Hollywood

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

OL-atlet kan næsten ingenting: Sådan...
bt.dk
Dansk stjernerytter stopper: 'Jeg har...
bt.dk
Christian Kjær om det svære farvel...
bt.dk
Far til 14-årige og udviste Yiming:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx