Af - 14/09-15 19:36; Opdateret: 14/09-15 20:28

26-årige Cille: Er livet overhovedet værd at leve?26-årige Cille: Er livet overhovedet værd at leve?

Hver dag forsøger omkring 20 personer i Danmark at begå selvmord. I gennemsnit dør knap to. Ny dokumentar sætter fokus på unge med selvmordstanker.

Bildstrecke im Grossformat »

DR3 har bedt ti unge om at dokumentere, hvordan det er at leve med tanker, der er så forbudte, at de kan være svære at dele med andre. En af dem er 26-årige Cille, der hver dag overvejer, om livet er værd at leve.

Hver morgen når Cille vågner, har hun det skidt. Det er især om morgenen, de grimme tanker svæver rundt i hendes hoved. Det er her hun nærmest ubevidst overvejer, om det er bedre ikke at leve.

- Jeg synes, det er for svært at leve. Der er så mange problemstillinger og så meget frygt i livet. Det er svært at se, at det nogensinde skal give mening eller blive et godt liv, siger Cille til metroxpress.

Derfor er det ofte svært for hende at komme i gang med dagen. Hun afvejer konstant, om det er værd at bruge tid på at gå i bad, tage opvasken eller bare gå ned at handle.

Ville springe ud fra bro - disse tre ord reddede ham fra selvmord
Ville springe ud fra bro - disse tre ord reddede ham fra selvmord

- For hvis jeg ikke er her i morgen alligevel - så kan det jo være ligemeget, siger hun.

Men paradoksalt nok er Cille utroligt bange for at dø, forklarer hun.

- Det er jo ikke lysten til at dø, men tanken om ikke at leve, der rammer mig. Men i virkeligheden er jeg skide bange for at dø.

Mobbet til selvmords-forsøg med sin vægt: Nu er pigerne vilde med ham
Mobbet til selvmords-forsøg med sin vægt: Nu er pigerne vilde med ham

Cille har levet med de tanker og følelser, siden hun var teenager. Det er i perioder blusset op, men lige nu føler hun, at det går godt.

Hun har været sygemeldt fra sit studie i tre år, men er netop begyndt forfra på Designskolen i Kolding, hvor hun er i gang med at tage bacheloruddannelsen i mode og tekstil.

Åbenhed er vigtigt

Cille står frem med sine tanker og følelser for åben skærm, fordi hun ikke mener, at tabu er godt nogen eller noget. Hun har ind i mellem selv haft svært ved at åbne op for andre, fordi hun har følt, det var noget man ikke talte om, og har haft indtryk af, at folk omkring hende ikke har lyttet til hende.

- Man bliver helt sort indeni ved at gå og holde på en stor hemmelighed. Jeg står frem, fordi det er vigtigt ikke at være alene med sine tanker, siger Cille.

Hun håber, at programmet kan være med til at bryde tabuet omkring selvmord og selvmordstanker. Hun vil sætte ansigt på mennesker, der kæmper med disse tanker.

- Tabu gavner ingen. Jeg håber, at programmet kan være med til at fange nogle af de, der går med svære tanker, så de ved, at de ikke er alene, siger hun til metroxpress.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx