Af Ritzau - 19/12-16 15:05; Opdateret: 19/12-16 15:29

Irakiske krigsforbrydelser stopper ikke dansk indsatsIrakiske krigsforbrydelser stopper ikke dansk indsats

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil fortsat lade danske styrker træne irakiske soldater.

storybild

Danske tropper i Irak hjælper blandt andet med at træne og undervise irakiske soldater. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Henning Bagger)

Selv om forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) kender til eksempler på, at irakiske soldater har overtrådt den humanitære folkeret, ændrer det ikke på danske styrkers samarbejde med dem.

Danske styrker hjælper med at træne irakiske soldater i blandt andet krigens love, den humanitære folkeret.

- Det er vigtigt, vi fortsætter træningsindsatsen og bliver ved med at påvirke de irakiske styrker i en positiv retning frem for at melde os ud og dermed lade stå til.

- At nogle enkeltpersoner overtræder den humanitære folkeret medfører således ikke, at vi ryster på hånden i forhold til vores træningsindsats. Vi skal selvsagt ikke lade os stoppe af den slags hændelser, siger han i et samråd i Folketinget.

Han oplyser samtidig, at Forsvarsministeriet kender til fem tidligere sager om irakiske soldaters problemer med den humanitære folkeret.

- I et tilfælde har irakiske soldater fremvist billedmateriale, hvor de poserer med hoveder af afdøde IS-krigere. Forholdene er blevet påtalt over for de irakiske styrker.

- Det er naturligvis ikke i orden, at personel i de irakiske sikkerhedsstyrker overtræder den humanitære folkeret. Men vi må være bevidste om risikoen for, at den slags kan foregå. Også blandt vores samarbejdspartnere, siger han.

Forsvarsministeren var kaldt i samråd af Enhedslistens Eva Flyvholm og Nikolaj Villumsen på baggrund af en historie fra Radio24syv.

Her fortæller en dansk kaptajn, der selv har været med til at uddanne irakiske soldater, at dansktrænede irakere står bag krigsforbrydelser i kampen mod Islamisk Stat.

Det bygger han på videoer, han har set af blandt andre soldater fra Islamisk Stat, der bliver slæbt efter en bil af de dansktrænede soldater.

Den konkrete historie ønskede forsvarsministeren dog ikke at forholde sig til i samrådet. Det skyldes, at Forsvarets Auditørkorps er gået ind i sagen for at få afklaret hændelsesforløbet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter skræmmende fund: Nu har...
bt.dk
Bente frygter raserende storbrand kan...
bt.dk
Liverpool-fans kan ånde lettet op:...
bt.dk
Maleri af kronprins Frederik deler...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx