Af Lars Dinesen - 22/07-15 19:34

Skema fik søværnet til at stoppe søgning efter sejlerSkema fik søværnet til at stoppe søgning efter sejler

En sejler skulle ifølge Forsvarets søredningstjeneste være død efter otte timer, men overlevede 17 i shorts.

storybild

Arkivfoto Forsvarets Mediecenter har i samarbejde med Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste hermed den glæde at invitere journalister og fotografer på en flyvetur i Forsvarets red-ningshelikopter den 30. juni. Så kan I på en attraktiv måde få indtryk af en redningsmission plus tage anderledes billeder. Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste kan også sejle journalister og fotografer helt tæt begivenhederne. Temadagen om ??Søredning og badesikkerhed 2011?? finder sted på parkeringsanlægget ved Tisvildeleje strand torsdag den 30. juni fra klokken 10-16. Briefing og fordeling af pladserne i helikopteren finder sted klokken 11. Der bliver fløjet tre gange klokken 11.30, 13.30 og 15.10. Civile er ikke dækket af forsvarets forsikring under flyvning og sejlads, så der henvises til egen eller arbejdsgivers forsikring. På presseorien-teringen kl. 12.20 vil Søværnets Operative Kommando og Flyvertaktisk Kommando præ-sentere status for halvårets redningsaktioner. Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste, Marinehjemmeværnet, Søsportens Sikkerhedsråd, Falcks Redningskorps, Havmiljøvogterne og Søværnets Operative Kommando er også til stede. (Billede: Polfoto/AP/Olesen Peter Hove)

Ud fra et skema kunne Forsvarets søredningstjeneste se, at en 47-årig mand ikke ville overleve i vandet i mere end otte til 10 timer, efter at han tirsdag var faldet over bord fra sin sejlbåd ved Vordingborg.

Men skemaet passede ikke på virkeligheden i denne sammenhæng, for lystsejleren blev fundet i live af en tilfældigt forbipasserende sejlbåd over fire timer efter, at eftersøgningen var blevet indstillet.

- På nuværende tidspunkt kender vi ikke de nærmere omstændigheder, og dem skal vi have fundet ud af. For vi har behov for at finde en forklaring på, hvordan han har overlevet så længe, siger vagtholdsleder Jan Møller Nielsen til Ritzau.

- Det er et mirakel, for det burde ikke kunne ske, fortsætter han.

Skemaet kan findes i en såkaldt "search and rescue manual", som er udarbejdet af Skibsfartens- og Luftfartens Redningsråd.

78-årig kajakroer mister livet i ulykke
78-årig kajakroer mister livet i ulykke

Ifølge Ritzaus oplysninger bygger skemaet ovenpå data, som kommer fra menneskeforsøg, som nazisterne foretog under Anden Verdenskrig.

- Du kan gå ind og se vandtemperatur ud ad den ene akse og tid i vandet op ad den anden. Ud fra hvilken påklædning, personen har på, kan man så se, hvornår døden indtræffer, siger Jan Møller Nielsen.

Ifølge skemaet skulle den 47-årige være død efter blot otte timer i vandet, som i går aftes ifølge vagtholdslederen var omkring 16 grader varmt.

Forsvundet kitesurfer har meldt sig i god behold
Forsvundet kitesurfer har meldt sig i god behold

Men manden overlevede i 17 timer i vandet kun iklædt shorts og en tynd jakke samt redningsvest.

Jan Møller Nielsen mener, at episoden bør føre til en evaluering af skemaet.

- Jeg har skrevet en redegørelse i dag, hvor jeg lægger op til, at man kigger på, om man skal have justeret de her tidspunkter for, hvornår man omkommer i vandet.

- Men det er noget, der skal afgøres af Skibsfartens- og Luftfartens Redningsråd, siger han.

LÆS OGSÅ: Dykkere finder savnet dansk dreng død i Frankrig

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Zlatan er færdig i Manchester United:...
bt.dk
Kendt tv-vært skal giftes: 'Hun sagde...
bt.dk
Nu bliver populær streamingtjeneste...
bt.dk
Kim Walls mor fokuserer på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx