Af - 08/12-16 06:46; Opdateret: 08/12-16 10:17

Efterretnings-chef: Sæt tape for dit webcamEfterretnings-chef: Sæt tape for dit webcam

Størstedelen af danskerne beskytter ikke deres kamera i hverken computer eller telefon, viser en ny undersøgelse. Sikkerhedseksperter råder til, at man beskytter sig.

storybild

Læs metroxpress' journalists personlige beretning 'Fanget på mit webcam, afpresset og truet: Lær af min historie' her.

Dæk dit kamera til. Sådan lyder rådet fra flere eksperter. Alligevel er det kun 15 procent af danskerne, der har beskyttet kameraet i computeren. Kun 3 procent har beskyttet kameraet i deres smartphone. Det viser en undersøgelse, YouGov har foretaget for metroxpress.

- En computer og en telefon kan bruges til at se, hvor du går, der er en mikrofon og et webcam. Det er et nemt angreb at lave. Det svære er, at lokke nogen til at klikke på et link, og det er heller ikke særlig svært, siger Jan Kaastrup, teknisk direktør i CSIS.

For hackere kan overvåge dig. Helt uden du ved det.

- Jeg har tapet mit kamera til, og det har hele min familie også.

Sådan siger Jan Kaastrup fra CSIS. Han bakkes op af Thomas Lund-Sørensen, chef for Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed.

- Jeg har ikke en computer med kamera og mikrofon i. Hvis man har det og ikke har brug for det, er det en gratis omgang at dække det til. Hvis jeg havde det, og jeg ikke havde noget at bruge det til, ville jeg selv dække det til.

I visse tilfælde kan overvågningen bruges direkte mod ofret. Begrebet kaldes extortion, hvor for eksempel intime optagelser bliver brugt til at afpresse ofre. Et kendt begreb hos politiet, der dog ikke har tal på, hvor mange sager der er. Metroxpress har bedt Rigspolitiet lave en optælling, der skal give overblik over antallet af sager.

Den øverste chef for amerikanske FBI, James Comey, blev i september spurgt af Business Insider, om han havde tape for sine kameraer.

- Hell yeah, svarede han.

Hacker skaffede cpr-numre på PET-ansatte
Hacker skaffede cpr-numre på PET-ansatte

Sådan sikrer du dine adgangskoder på nettet
Sådan sikrer du dine adgangskoder på nettet

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kim blev ulovligt undersøgt af en...
bt.dk
Udfordrer Magnussen: Nu er hans...
bt.dk
LIGE NU: Person stukket ned ved...
bt.dk
Otte mænd fængslet efter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx