Af Ritzau - 16/12-16 11:57; Opdateret: 16/12-16 12:20

Kommentator: Løkke afstiver blåt flertal med byttehandelKommentator: Løkke afstiver blåt flertal med byttehandel

Venstre har gjort kontroversiel grønlandsk politiker til udvalgsformand og afstiver dermed skrøbelig blå blok.

storybild

Den grønlandske politiker Aleqa Hammond, der er løsgænger på Christiansborg, er blevet formand for Grønlandsudvalget efter aftale med Venstre. Hun vil i sager om kabinetsspørgsmål ikke vælte regeringen. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen)

Med udnævnelsen af Aleqa Hammond til formand for Folketingets Grønlandsudvalg har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) begået lidt af en genistreg.

Sådan lyder vurderingen fra politisk kommentator Hans Engell, efter at den omstridte grønlandske politiker torsdag overtog formandsposten fra Venstre-politikeren Marcus Knuth.

- Det er en rigtig smart Løkke-manøvre. Regeringen kører i øjeblikket på præcis 90 mandater, siger Hans Engell.

- Med Aleqa Hammond som en garanti for, at regeringen ikke væltes, hvis der opstår kabinetsspørgsmål, har man skabt sig lidt mere robusthed.

Aftalen mellem Hammond og Venstre går på, at hun i sager om kabinetsspørgsmål lover ikke at vælte regeringen.

Et kabinetsspørgsmål er et forslag til afstemning, hvor regeringen på forhånd har meddelt, at den vil træde tilbage eller udskrive valg, hvis den kommer i mindretal.

- Der er en del i den borgerlige lejr, der frygter afhoppere i løbet af de kommende år. Der har været mange rygter på Christiansborg om politikere, der muligvis er på vej væk fra det ene eller det andet borgerlige parti.

- Så det er et meget skrøbeligt flertal, Løkke har. Ved at lave byttehandlen med Hammond sikrer han sig et mandat ekstra, så nu skal det altså gå ret galt, hvis han ikke skal holde, siger Hans Engell.

Hammond er med kommentatorens ord "en rabiat antidansker" og har "en hale af skandalesager bag sig". Hun blev i august ekskluderet fra partiet Siumut efter en sag om brug af Folketingets kreditkort.

Efter knap halvandet år som landsstyreformand i Grønland måtte hun i 2014 trække sig fra posten, da det kom frem, at hun havde brugt mere end 100.000 offentlige kroner til privat forbrug.

Det gør hende til et besynderligt valg, konkluderer Hans Engell:

- Men der har jo nok ikke været andre til rådighed. Længere er den jo ikke. Det andet grønlandske mandat sidder i den røde lejr.

- Hun har været billigt til salg, for hun går ret ensom rundt på Christiansborg og ryger ud af politik ved næste valg.

Som hovedregel har de nordatlantiske mandater holdt sig fra dansk indenrigspolitik. Men byttehandlen er ikke et enestående eksempel på, at nordatlantiske politikere har udnyttet den parlamentariske situation.

- Der har været perioder, hvor de nordatlantiske mandater har været afgørende for regeringsdannelsen.

- Knud Hertling blev jo grønlandsminister for at sikre regeringens overlevelse, siger Hans Engell med henvisning til den grønlandske politiker, der var minister for Grønland fra 1971 til 1973.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter skræmmende fund: Nu har...
bt.dk
Har du set sådan én før? Mystisk...
bt.dk
Danske sygehuse slår fast: Det gode...
bt.dk
Juice tilbagekaldes fra Coop-butikker
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx