Af - 25/05-16 08:21; Opdateret: 25/05-16 09:34

- Jeg savner ikke mine bryster- Jeg savner ikke mine bryster

For lidt over et år siden fik 33-årige Saga Sofie Jouatte fjernet sine bryster, og hun valgte ikke at få dem rekonstrueret efterfølgende. "Jeg føler mig ikke mindre kvindelig uden"

Bildstrecke im Grossformat »

Fotograf: JesperKristian photography

“Jeg savner ikke mine bryster, og jeg føler mig ikke mindre kvindelig uden. Det synes jeg er et vigtigt budskab. Kvindeligheden sidder ikke i bestemte kropsdele”.

Sådan siger 33-årige Saga Sofie Jouatte fra Aalborg, der i marts 2015 fik fjernet begge sine bryster og sine æggestokke. Ikke fordi, der var noget galt med dem, men fordi risikoen for, at de på et tidspunkt ville blive syge, var stor.

Hun hyldes for at vise kræftens sande - grimme - ansigt
Hun hyldes for at vise kræftens sande - grimme - ansigt

“Jeg så det som en god investering i min fremtid”.

Sagas mor og mormor er begge døde af brystkræft, og for to år siden fik Saga at vide, at hun er BRCA2-positiv. Det vil sige, at hun er bærer af et gen, som betyder, at hun er i stor risiko for at udvikle kræft i bryst og æggestokke.

“Det var faktisk ikke en svær beslutning for mig at få fjernet mine bryster forebyggende. Jeg havde en meget faglig tilgang til det, og jeg har set, hvad det vil sige at være syg af brystkræft. Jeg havde heller ikke lyst til at gå til kontroller resten af mit liv, og som radiograf kender jeg også den risiko, der er forbundet med så meget stråling.”

Både kirurg og sygeplejerske pressede ifølge Saga på for, at hun skulle have rekonstrueret sine bryster, efter de var blevet fjernet, men Saga syntes ikke, at operationen, og de ricisi den indebar, var et sæt nye bryster værd.

Topløst modelbillede bliver delt i hele verden: Kan du se hvorfor?
Topløst modelbillede bliver delt i hele verden: Kan du se hvorfor?

“Det er vigtigt at forstå, at en rekonstruktion ikke er det samme, som at få lavet større bryster”, siger Saga og forklarer, at en rekonstruktion adskiller sig fra en almindelig brystforstørrende operation på den måde, at der slet ikke er noget brystvæv tilbage, og at man derfor skal tilføre brysterne nyt væv.

I Sagas tilfælde skulle det være fremmed væv udefra, fordi hun er meget spinkel, og hun ville heller ikke kunne få brystvorter.

“Jeg havde ikke lyst til at gennemgå en operation, der var så vanskelig, og hvor så mange ting kunne gå galt. Jeg var alene med mine to små piger, og de skulle ikke risikerer, at der skete noget med mig på grund af min forfængelighed.”

Da Saga vågnede efter at kirurgen havde fjernet hendes bryster, kunne hun mærke, at sygeplejersken var usikker på, hvordan Saga ville reagerer på sin nye krop.

“Men fra det øjeblik jeg vågende, vidste jeg, at jeg havde gjort det rigtige. Jeg havde slet ikke svært ved at se på mig selv efter operationen, og jeg tog faktisk et billede, som jeg postede, samme dag.”

Amanda sagde nej til kræften: Nu viser hun sig frem uden bryster
Amanda sagde nej til kræften: Nu viser hun sig frem uden bryster

Mens Saga lå i hospitalssengen begyndte hun at google BRCA-positiv, og hun faldt over facebookgruppen ‘Flat and Fabulous’. Her finder kvinder, der ikke har fået rekonstrueret deres bryster, hinanden på tværs af landegrænser.

“Gruppen handler om at lære at elske og acceptere sig selv og sin krop, for hvad den er, og det støtter vi og opmuntrer hinanden i. Hver fredag lægger vi eksempelvis et billede af os selv ud, hvor vi gør noget, som giver os glæde. Det er meget livsbekræftende.”

Det er i dag et år og tre måneder siden, at Saga fik fjernet sine bryster, og hun har det med egne ord ‘fantastisk’.

“På mange måder føles det ligesom at være et barn igen.”

Hun har en instagramprofil, hvor hun lægger billeder op af sig selv i bar overkrop for at sprede budskabet om, at man ikke behøver leve op til et bestemt ideal for at elske sig selv og sin krop.

“Jeg vil gerne vise, at der skal være plads til, at man kan være anderledes. I dag er det utroligt vigtigt for os - især for unge - at man ser ud på en bestemt måde. Det vil jeg gerne bryde med.”

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Pizzeria-ejer idømt to års fængsel:...
bt.dk
Zuckerberg indrømmer: Vi har 'begået...
bt.dk
Folk har sablet Tivoli ned for det i...
bt.dk
Klavs Bruun forstår det ikke: 'Jeg...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx