Af - 29/01-16 14:16

Ekspert: Logning af dine digitale fodspor kan være en glidebaneEkspert: Logning af dine digitale fodspor kan være en glidebane

Tidligere chef hos Politiets efterretningstjeneste finder det underligt, at regeringen vil genindføre logning af danskeres opførsel på nettet. Det sker kort tid efter, at den er blevet afskaffet.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/Fals Simon)

Regeringen vil igen til at logge alle borgeres færden på nettet, og den nye beslutning kommer blot to år efter, at praksissen blev droppet på grund af manglende resultater.

En mærkværdig beslutning, mener tidligere chef hos PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

Fremover bliver hvert et lille klik med musen og scrolling på Facebook gemt under hver enkelt bruger i et år. Den såkaldte logningsbekendtgørelse bliver genindført efter, at den for to år siden blev skrottet af daværende socialdemokratiske justitsminister, da den ikke gav resultater i efterforskningen.

Telebranchen er rystet over massiv registrering på nettet
Telebranchen er rystet over massiv registrering på nettet

Justitsministeriet bekræfter fredag eftermiddag overfor ritzau, at man nu vil genindføre det omfattende arkiv over danskernes gøren og laden i en grad, hvor hver eneste bruger af internettet får gemt sin brug af google, mail og Facebook.

PETs tidligere chef i perioden 1997-2006, Hans Jørgen Bonnichsen, finder det besynderligt logningen bliver taget i brug igen så kort tid efter, at den er blevet skrinlagt på grund af manglende resultater.

- Der må virkelig være tungtvejende grunde, som vi endnu ikke kender til, hvis man mener, at sessionslogningen skal genindføres, siger den tidligere PET-chef til metroxpress.

Tilbage i foråret 2015 gjorde Svend Larsen, der er politidirektør i Rigspolitiet, det klart overfor Berlingske, at arkivet over de fodspor, som de danske netbrugere efterlader på nettet for eksempel kunne have været 'afgørende' for efterforskningen af angrebene mod synagogen i Krystalgade og skyderiet imod Krudttønden 14. og 15. februar 2015.

Ny tænketank vil sætte retsstaten Danmark på stresstest
Ny tænketank vil sætte retsstaten Danmark på stresstest

Politidirektøren gjorde det i interviewet med Berlingske klart, at grunden til at sessionslogningen tidligere ikke har båret frugt var, at den udelukkende var forbeholdt PET.

Bonnichsen mener dog, at det kan være en glidebane at komme ind på, hvis man giver politiet adgang til masseovervågning.

Pind: NSA skal overholde dansk ret ved overvågning
Pind: NSA skal overholde dansk ret ved overvågning

- Det er en tendens, at noget, der er forbeholdt eksklusivt for terrorbekæmpelsen, i løbet af relativt kort tid så bliver det udvidet til andre områder. Det er en glidebane i mine øjne, mener Hans Jørgen Bonnichsen, og slutter af med sin undren:

- Historien fortæller jo, at det var et redskab, der ikke var særlig anvendeligt i forhold til politiarbejde. Hvad er så den væsentlige forskel i forhold til tidligere og så nu?

Nedenfor kan man se et billede fra twitter, som Jakobs Willer, direktør i teleindustrien, har lagt op fra sin møde i Justitsministeriet fredag.

USA's efterretningstjeneste overvågede dansk konvertit
USA's efterretningstjeneste overvågede dansk konvertit


LÆS OGSÅ: Forsikringsselskaber har spioneret mod kunders biler

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx